Ziemassvētku pīrāgs ar aprikozēm, mandelēm un smilšu cepumiņiem

13-12-2017

pirags

Vai vari iedomāties, kā smaržo mandeļu mīkla ar aprikozēm? Pareizi, vienkārši dievīgi! Tāpēc iesakām uz svētkiem pagatavot vienkāršu, bet gardu un smaržīgu pīrāgu. Īpašais knifiņš – trausli un kraukšķīgi cepumiņi zvaigznes formā.

Sastāvdaļas
500 g žāvētu aprikožu
125 ml aprikožu liķiera
1 standziņa kanēļa
100 g mandeļu
150 g sviesta
4 ēdamkarotes ūdens
1 olas baltums
1 olas dzeltenums
1 ola
125 ml sausa baltvīna
2 ēdamkarotes aprikozu džema
250 g kviešu miltu
150 g pūdercukura
1 ēdamkarote kokosriekstu skaidiņu

Pagatavošana

1. Sajauc sasmalcinātas mandeles, miltus, sasildītu sviestu, 125 g pūdercukura, 1 olu un iejauc mīklu. Pārsedz ar pārtikas plēvi un ļauj stundu pastāvēt.

2. Katliņā sakarsē vīnu, aprikožu liķieri, pievieno aprikozes un kanēļa standziņu. Ļauj uzvārīties, noņem no uguns.

3. Divas trešdaļas mīklas izrullē un liek ar sviestu ieziestā cepamajā formā, izveido maliņas. Uz mīklas kārto plūmes. Pusi atlikušās mīklas izmanto josliņu veidošanai, ko krusteniski liek pāri pildījumam. Pārziež pīrāgu ar sakultu olas baltumu un liek cepeškrāsnī 190 grādu karstumā uz 40 minūtēm.

4. Atlikušo mīklas gabalu izrullē, izspiež no tās zvaigznītes vai citas nelielas figūriņas. Kārto uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, pārziež ar dzeltenumu. Cepumiņus liek līdz 190 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī uz 8 minūtēm.

5. Tasē sajauc atlikušo pūdercukuru un ūdeni. Ar iegūto glazūru pārziež cepumus, uzber nedaudz kokosrieksta skaidiņu. Uz gatavā pīrāga klāj aprikozu džemu un kārto cepumiņus. Pārkasia ar atlikušajām skaidiņām – un skaists un aromātisks svētku pīrāgs gatavs!