Ziemassvētku cepumi “Cukura sniegpārsliņas”

21-12-2018

cepumi9

Ziemassvētku cepumi “Cukura sniegpārsliņas”

Sastāvdaļas
3 tases (390 g) miltu
1/2 tējkarote sāls
1 tējkarote cepamās sodas
1 tase (227 g) sviesta, istabas temperatūrā
1 tase (200 g) cukura
2 lielas olas
2 tējkarotes tīra vaniļas ekstrakta
Karaliskā olbaltuma glazūra
2 lieli olas baltumi (60 g)
2 tējkarotes citrona sulas
3 tases (330 g) izsijāta pūdercukura
Karaliskā glazūra no bezē pulvera
4 tases (440 g) izsijāta pūdercukura
3 ēdamkarotes (30 g) bezē pulvera
1/2 tējkarote mandeļu ekstrakta (pēc vēlēšanās)
1/2 glāze — 3/4 glāzes (120 — 180 ml) silta ūdens
Pārtikas krāsvielas

Pagatavošana
Gatavo cepumus: atsevišķā bļodā sajauc miltus, sāli un sodu. Sakuļ sviestu un cukuru gaišās putās (aptuveni 3 minūtes).

Pievieno olas un vaniļas ekstraktu, sakuļ. Pieber miltu maisījumu un sajauc viendabīgā mīklā. Sadala mīklu uz pusēm un ietin katru daļu pārtikas plēvē. Ieliek uz stundu ledusskapī.

Sakuļ cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Izklāj divas pannas ar pergamenta papīru.

Izņem pusi atdzesētās mīklas no ledusskapja un uz viegli ar miltiem pārkaisītas virsmas izrullē 0,5 līdz 1 cm biezu plātni. Izgriež sniegpārsliņas un liek uz pannas. Pannu ieliek ledusskapī uz aptuveni 15 minūtēm, lai vēlreiz atdzesētu mīklu.

Cep cepumus aptuveni 8-10 minūtes atkarībā no to lieluma vai kamēr maliņas sāk kļūt zeltaini brūnas.

Izņem no cepeškrāsns un atdzesē.

Atkārto ar atlikušo mīklu.

Pagatavo karalisko glazūru ar olas baltumiem: olas baltumus sakuļ ar citrona sulu. Pievieno izsijātu pūdercukuru un sakuļ zemā ātrumā viendabīgā masā.

Nepieciešamības gadījumā, lai iegūtu vajadzīgo konsistenci, pievieno nedaudz vairāk cukura vai ūdens.

Pievieno pārtikas krāsvielu, samaisa. Karalisko glazūru jāizmanto nekavējoties, jo kontaktā ar gaisu tā sacietē.

Karaliskajai glazūrai no bezē pulvera: sajauc cukuru un bezē pulveri. Pievieno ūdeni un sakuļ ar augstu ātrumu, kamēr maisījums kļūst glancēts (aptuveni 5 minūtes). Pievieno pārtikas krāsvielu.

Pārklāj cepumus ar glazūru ar silikona otiņas palīdzību vai konditorejas maisiņu. Pēc vēlēšanās grezno ar pārtikas pērlītēm. Atstāj uz nakti, lai glazūra pilnībā sastingtu.

Cukura cepumus var glabāt vairākas dienas hermētiski noslēdzamā traukā.