Zemeņu kompots ziemā raisīs patiesu sajūsmu – krāsa, garša, aromāts atsauks atmiņā karstās vasaras dienas un pašu lasītās, gatavās un skaistās ogas. Nav jāpiebilst, ka īpaši garšos bērniem, bet arī pieaugušie nepaliks vienaldzīgi.
Labi, ka to pagatavot var vienkārši un ātri, tas prasa maz spēka un laika.
Kompota pagatavošanai vajadzīgas pavisam nedaudzas sastāvdaļas: zemenes, cukurs un ūdens. Un, protams, glītas, vislabāk – sterilizētas burciņas. Verdošā ūdenī uz dažām minūtēm ieliek arī vāciņus.
Piedāvājam recepti, kas aprēķināta vienai 3 l burkai, bet droši var rīkoties pēc intuīcijas – galvenais noteikums, ka ogām jāaizņem ceturtdaļu vai nedaudz vairāk no burkas tilpuma.
Pagatavošana
1. Ogas pārlasa un noskalo, noņem kātiņus. Ogām jābūt tīrām, no tā atkarīgs, vai kompots nesāks rūgt.
2. Tīrās ogas kārto burkās, aizpildot ceturtdaļu vai nedaudz vairāk no tilpuma.
3. Vāra cukura sīrupu. Parasti to aprēķina šādi: glāze cukura uz litru ūdens. Katliņā ielej vajadzīgo daudzumu ūdens, ļauj uzvārīties un pieber cukuru. Samaisa. Kad cukurs izšķīdis un ūdens atkal uzvārījies, sīrupiņš gatavs!
4. Burkā ielej nedaudz sīrupa. Lai tā nepārplīstu, sīrupu paskalina, lai sasiltu burkas sieniņas, pēc tam tievā strūkliņā pielej atlikušo sīrupu.
5. Pilnajai burkai uzliek sterilizēto vāciņu, bet vēl to neaiztaisa, sterilizē 10 minūtes uz mazas uguns.
6. Vāciņus aizvāko, burkas apgriež otrādi un ietin uz nakti lielā dvielī vai segā.
Labu apetīti!
IZMĒĢINI ARĪ ŠĪS RECEPTES
Gards zemeņu ievārījums piecās minūtēs
Zemeņu tiramisu. Viegli pagatavot, maz kaloriju!
Zemeņu un citronu marmelāde. Nekāda cukura, tikai bauda un veselība!