Uzturvielām bagāto vistu aknu aromātu izcels nedaudz šerija, mīkstas sēnes un kraukšķīgas zaļās pupiņas. Šis ar dzelzi bagātais ēdiens lieliski sader ar maigu biezeni.
SASTĀVDAĻAS
250g vistu aknu
1 sīpols
3 ēdamkarote olīveļļas
2 ķiploka daiviņas, saspiestas
5 sasmalcinātas salvijas lapas
300g mazu sēņu
300g saldētu zaļo pupiņu
2 ēdamkarote sausā vai pussaldā šerija
1 rīvēta citrona miziņa
4 ēdamkarotes kapātu svaigu pētersīļu
4 citrona šķēlītes garnējumam
4 porcijas
Sagatavošana 10 minūtes
Termiskā apstrāde 15 minūtes
Katra porcija satur • 211kkal • 14g proteīna • 6g ogļhidrātu, no tiem 4g cukuru • 14g tauku, no kuriem 2g piesātinātu • 4g šķiedrvielu
ALTERNATĪVAS SASTĀVDAĻAS
• Lietojot svaigas pupiņas saldētu vietā, nogriež galiņus un vāra verdošā ūdenī 3-4 minūtes vai kamēr mīkstas. Nosusina un sajauc ar vistu aknām kā 3. solī tieši pirms pasniegšanas.
• Ja garšo aknas kopā ar šķiņķi, 1. solī pievieno 50g kubiņos sagriezta šķiņķa vai pancetta sīpolu, ķiploku un salvijas maisījumam.
• Ja vēlas maltīti bez alkohola, aizvieto šeriju ar baltvīna etiķi.
PAGATAVOŠANA
1. Vistu aknas atbrīvo no jebkādām baltajām daļām un sagriež kumosa lieluma gabaliņos. Sašķēlē vienu sīpolu. Sakarsē 1 ēdamkaroti eļļas lielā pannā uz lielas uguns. Pievieno sīpolu, ķiploku un salviju, samazina karstumu līdz vidējam un cep 5 minūtes, līdz mīkstas.
2. Sēnes pārgriež uz pusēm un liek pie pārējām sastāvdaļām uz pannas. Cep 3 minūtes, tad pievieno saldētās pupiņas un apmaisot cep, līdz pupas ir karstas un lielākā daļa sēņu sulas ir iztvaikojusi.
3. Sabīda dārzeņus uz pannas vienu pusi un pielej atlikušās 2 ēdamkarotes eļļas. Pievieno vistas aknas un cep uz vidējas uguns 2-3 minūtes, apmaisot, līdz tās kļuvušas stingras un gatavas. Iemaisa šeriju un citronu miziņas un sutina 1 minūti. Pārkaisa ar pētersīļiem un garnē ar citrona šķēlītēm.
ŠEFPAVĀRA PADOMI
! Vistas aknas vislabāk sagatavot, izliekot uz šķīvja un izgriežot visas cietās, baltās dzīslas ar šķērēm.
VISTU AKNAS
Satur daudz viegli izmantojamas dzelzs un maz tauku, vistu aknās ir daudz A vitamīna, kas vajadzīgs veselīgai ādai un labai redzei. Tajās arī ir cinks un B vitamīni, tostarp B12, un sirds veselībai svarīgie folāti.