Kā pagatavot iebiezinātu pienu? Piecas receptes!

10-03-2023

Viss, kas tev būs nepieciešams, ir kondensētā piena kārba un liels katls.

Uzkarsē ūdeni katlā līdz vārīšanās temperatūrai. Pirms tam pārliecinieties, ka šķidruma daudzums var pilnībā nosegt kondensētā piena kārbu.

Noņem no kārbas papīra etiķeti. Uz virsmas var būt palikusi līme, kas vārīšanās laikā pielips pie katla. Tāpēc jāņem vecāks trauks, kuru var pēc tam izberzt.

Uzmanīgi iegremdē kondensēto pienu verdošajā ūdenī. Vislabāk to darīt ar knaiblēm vai virtuves spīlēm.

Burkai ir stabili jāstāv ar dibenu uz leju, pretējā gadījumā vārīšanās laikā tā apgāzīsies, lēkās un radīs kaitinošus trokšņus.

Kondensēto pienu vāra uz lēnas uguns trīs stundas.

Svarīgi: vienmēr pārliecinieties, ka ūdens pilnībā pārklāj burku, citādi kondensētais piens var eksplodēt. Vajadzības gadījumā katlam pievieno verdošu ūdeni.

Kondensētais piens uz indukcijas plīts vārās tāpat kā uz gāzes vai elektriskās plīts. Burka nestāvēs apakšā, tikai jāuzrauga ūdens līmenis un jāiestata maza jauda.

Izņemiet burku no ūdens ar knaiblēm un ļaujiet atdzist līdz istabas temperatūrai. Nekad neatdzesējiet aukstā ūdenī vārītu kondensēto pienu un neatveriet to pārāk agri: tas joprojām var eksplodēt.
Kad produkts ir atdzisis, atkorķējiet burciņu un samaisiet tās saturu, līdz tas kļūst vienmērīgs.

Mājās gatavots iebiezināts piens

Kā pagatavot iebiezinātu pienu no nulles?

Ja neuzticies kondensētā piena ražotājiem, vari to pagatavot pats, no nulles.

Sastāvdaļas

1 l trekna piena (labāk ņemt mājās vai veikalā maksimāli treknu);

450-500 g cukura.

Pagatavošana

Ielej pienu lielā pannā un novieto uz vidējas uguns. Pievieno cukuru un, nepārtraukti maisot, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Nepārtraukti jāturpina maisīt, citādi cukurs sadegs.

Kad sāk vārīties, samaziniet karstumu līdz minimumam un vāra iebiezināto pienu 2 līdz 3 stundas, ik pa laikam maisot.

Kad tas ir gatavs, nosakat maisījuma krāsu un konsistenci. Uzlej saldo kārumu uz šķīvja: ja tas lēnām izplūst, tas ir gatavs. Ņemiet vērā, ka piens atdzisis vairāk sacietēs, tāpēc necentieties to padarīt pārāk biezu.

Atdzesē kondensēto pienu istabas temperatūrā un ielej to tīrā burkā.



Kā vārīt kondensēto pienu cepeškrāsnī

Pārnes kondensēto pienu karstumizturīgā traukā un pārklāj ar foliju. Novieto trauku uz cepamā šķīvja ar augstām malām vai citā lielā formā. Piepilda otru trauku ar karstu ūdeni tā, lai šķidrums sasniegtu kondensētā piena trauka vidu.

Ievieto paplāti 200 °C sakarsētā cepeškrāsnī.

Pēc 1-1,5 stundām izņem pienu no cepeškrāsns, noņem foliju un samaisa.

Ja kondensētais piens nav ieguvis vēlamo krāsu un konsistenci, vēlreiz pārklāj to ar foliju un ieliek atpakaļ cepeškrāsnī.

Pārbauda kārumu ik pēc 15 minūtēm, līdz tas ir gatavs. Ja nepieciešams, uzlej uz cepšanas paplātes ūdeni.



Kā vārīt kondensēto pienu mikroviļņu krāsnī

Šis ir ātrākais veids, kā pagatavot vārītu iebiezinātu pienu. Taču tam ir savi trūkumi: konsistence var izrādīties ne tik viskoza un viendabīga kā ilgstošā vārīšanā. Tomēr, ja tev trūkst laika, izmanto šo metodi.

Ievieto kondensēto pienu stikla traukā un vāra mikroviļņu krāsnī uz vidējas jaudas divas minūtes. Pēc tam to samaisa.

Var veikt četras līdz astoņas šādas atkārtošanas atkarībā no tā, kādu rezultātu vēlaties sasniegt.

Tomēr pēc ceturtās reizes labāk iestatīt taimeri uz vienu minūti, nevis divām, lai nepalaistu garām gatavības brīdi.

Kā vārīt kondensēto pienu multikatlā

Noņem etiķeti no kondensētā piena kārbas, ievieto to bļodas apakšā un piepilda ar aukstu ūdeni.

Uzkarsē šķidrumu līdz vārīšanās temperatūrai, izmantojot jebkuru iestatījumu. Pēc tam pārslēdz multikatla uz režīmu “Gatavot” un vāra uz lēnas uguns 2 līdz 2,5 stundas. Pakāpeniski atdzesē kondensēto pienu.

IZMĒĢINI ŠĪS RECEPTES!

Vēja kūkas jeb profitroli ar iebiezināto pienu. Gatavo uzreiz dubultu porciju!

Grēcīgi garda banānu kūka ar iebiezināto pienu un putukrējumu

Riekstiņi ar iebiezināto pienu. Tu jau sen meklēji šo recepti!

Slavenie “Riekstiņi”, kas jāizmēģina visiem! + Vārīta iebiezinātā piena recepte