Gada nogales svētki neizbēgami saistās ne vien ar Ziemassvētku rotājumiem un dāvanām, bet arī ar pamatīgām svētku maltītēm, turklāt Ziemassvētkos un Jaunā gada sagaidīšanas svinībās gadu no gada pierasts galdā celt klasiskus, sātīgus ēdienus, bez kuriem šī maltīte nav iedomājama. Lai svētku galds nezaudētu savu tradicionālo šarmu, bet mēs paši pēc garajām svētku svinībām neiedzīvotos veselības problēmās, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI piedāvā uzlabotas klasisku Ziemassvētku ēdienu receptes, kas ļaus izbaudīt pierasto svētku ēdienu garšu, bet neradīs pārmērīgu slodzi mūsu gremošanas sistēmai.
Ziemassvētku saldētais pudiņš, ko mēdz saukt arī par Ziemassvētku semifreddo ir klasisks svētku deserts, ko daudzviet pasaulē ceļ galdā Ziemassvētku vakarā vai svētku brokastīs. Šī recepte mazliet atšķiras no klasiskā pudiņa, padarot desertu “vieglāku”, bet tikpat gardu!
Sastāvdaļas
400 g krēmsiera ar samazinātu tauku daudzumu (12%)
100 g saldā krējuma (35%)
1 tējk. vaniļas cukura
2 saujas žāvētu dzērveņu
1 sauja Jumbo rozīņu
1 sauja pekanriekstu vai valriekstu
1 tējk. kanēļa
2 ēdamk. rīvētu apelsīna miziņu (pēc vēlmes)
rieksti, dzērvenes rotāšanai
Pagatavošana
Lielā bļodā liek tikko no ledusskapja izņemtu krēmsieru un saldo krējumu, saputo tos kopā. Sākumā masa būs ļoti šķidra, bet, pakāpeniski putojot, tā iegūs krēmīgu un maigu konsistenci. Putošanas laikā masai pievieno vaniļas cukuru un kanēli. Rupji sakapā žāvētos augļus un riekstus, pievieno tos iegūtajam krēmam.
Pievieno masai arī rīvētās apelsīna miziņas un visu rūpīgi samaisa. Izvēlas trauku, kurā desertu liks saldētavā. Izklāj to ar pārtikas plēvi, ko no virspuses mazliet ietauko ar nelielu eļļas daudzumu (lai gatavo pudiņu no trauka varētu ērti izņemt un atdalīt no tā pārtikas plēvi).
Iegūto pudiņa masu pilda traukā un apklāj ar pārtikas plēvi. Trauku ievieto saldētavā uz vismaz 2 stundām (bet ēdiens saldētavā var glabāties pat 2 nedēļas).
Pirms pasniegšanas pudiņu vismaz 20 minūtes atlaidina istabas temperatūrā un izrotā ar žāvētiem augļiem un riekstiem. To var baudīt gan kā desertu, ēdot ar karotīti, gan smērēt uz grauzdētas maizes.
Receptei nav pievienots cukurs, jo tai nepieciešamo saldumu nodrošina žāvētie augļi un rieksti. Protams, ja vēlas, putojot var pievienot arī cukuru, taču jāņem vērā, ka tas šo ēdienu padarīs mazāk veselīgu.