“Vecmāmiņu metodes” mājsaimniecībā, kas vairs nedarbojas. Neseko tām!

22-09-2023

Foto – Pixabay

Laika gaitā mums tiek nodotas ne tikai tradīcijas un vērtības, bet arī noteikti ēdiena gatavošanas paradumi. Mūsu mātes un vecmāmiņas iemācīja mums gatavot ēst un ievērot noteiktus likumus.

Tomēr izrādās, ka ne viss, kas tiek darīts “pa vecam”, sevi attaisno, un daži ieradumi var pat kaitēt veselībai. Aplūkosim dažas izplatītākās kulinārijas kļūdas, ko esam mantojuši no senčiem, un iemācīsimies, kā ēdiena gatavošanā rīkoties labāk.

Kādas kulinārijas kļūdas mums ieaudzināja mūsu mātes un vecmāmiņas?

Nepareiza gaļas atkausēšana

Daudzi no mums atceras, kā bērnībā uz virtuves darba virsmas atkausēja plastmasas maisiņā ietītu gaļu.

Lai gan šī atkausēšanas metode ir populāra, patiesībā tā ir veselībai nedraudzīga. Kad gaļa nonāk saskarē ar siltu gaisu, sāk aktīvi vairoties baktērijas, kas var izraisīt saindēšanos ar pārtiku.

Lai izvairītos no šīs kļūdas, ieteicams atkausēt gaļu ledusskapja nodalījuma apakšējā plauktā, atstājot to uz nakti, lai tā nenonāktu saskarē ar siltu vidi.



Viens nazis visam

Vēl viens mūsu senču ieradums bija izmantot vienu nazi dažādu pārtikas produktu, tostarp augļu, dārzeņu un jēlas gaļas, griešanai. Tas var būt bīstami veselībai, jo īpaši, ja naži netiek uzturēti labā stāvoklī un ir pārklāti ar rūsas nogulsnēm.

Lai izvairītos no šīs kļūdas, katram ēdiena veidam vajadzētu izmantot atšķirīgus nažus un regulāri pārbaudīt to stāvokli.

Gaļa uz grila

Piknikos un izbraukumos uz laukiem bieži vien tiek cepta grilēta gaļa. Tomēr daudzi no mums pieļauj kļūdu, to piespiežot ar otru režģi virsū. Tas var izraisīt to, ka no gaļas izplūst visas sulas un tā kļūst cieta un sausa.

Lai izvairītos no šīs kļūdas, neiespiediet gaļu ar režģi un ļaujiet tai gatavoties dabiski.



Gaļas mazgāšana

Daudzi no mums atceras savas mātes un vecmāmiņas, kas pirms zupas vārīšanas mazgāja veselu vistu. Tomēr tā ir nepareiza prakse, jo ūdens nevar pilnībā attīrīt gaļu no kaitīgajām baktērijām.

Tā vietā galvenā uzmanība jāpievērš gaļas pareizai atkausēšanai un vārīšanai. Labāk to vārīt dažas minūtes, pēc tam notecināt pirmo buljonu, ieliet tīru ūdeni un vārīt tālāk.

Eļļas pievienošana makaroniem

Tiek uzskatīts, ka eļļas pievienošana ūdenim, kurā tiek vārīti makaroni, novērš to salipšanu. Tomēr tā var būt kļūda, jo eļļa rada barjeru, kas atgrūž mērci un neļauj tai pilnībā iesūkties makaronos.

Tā vietā labāk ir vienkārši regulāri maisīt makaronus, kamēr tie tiek vārīti, lai novērstu to salipšanu.

“Piecu sekunžu noteikums”

Mīts, ka ēdiens, kas nokrīt uz grīdas un tur paliek mazāk nekā piecas sekundes, ir nekaitīgs lietošanai uzturā, jau sen ir zaudējis savu lietderību. Pat īss kontakts ar netīru virsmu var izraisīt inficēšanos ar bīstamām baktērijām un mikrobiem.

Lai izvairītos no šīs kļūdas, vislabāk ir vienkārši izvairīties ēst ēdienu, kas ir pieskāries netīrai virsmai.