Vai gaļu vajag ēst un, ja ēd, cik daudz un cik bieži? Atbild Lolita Neimane

02-11-2019


Vai gaļu vajag ēst un, ja ēd, cik daudz un cik bieži? — šie jautājumi pēdējos gados ir visai bieži dzirdēti.

Tā kā esmu tradicionālās uztura zinātnes pārstāve, uzskatu, ka var pieturēties, piemēram, pie klasiskās uztura piramīdas, kurā rakstīts, ka nedēļā ieteicams apēst 300–600 gramus gaļas (tajā skaitā sarkanā gaļa nedrīkst pārsniegt 50 gramu dienā) — protams, ņemot vērā, ka tās nav desas, cīsiņi un citi gaļas izstrādājumi, bet gan tīra gaļa.

Vēlreiz īsi par to, kas gaļā ir labs un kāpēc tā uzturā ir vēlama.

Tātad liesa gaļa ir labs olbaltumvielu avots — tieši gaļas olbaltumvielas cilvēka organismā pārstrādājas, un tās tiek izmantotas visoptimālāk.

LASI ARĪ: STEIKA RECEPTE, KAS IZDOSIES VISIEM!

Vēl gaļa satur dzelzi, kas arī gremošanas traktā labi pārstrādājas.

Izvēlē svarīgākais ir uzsvars uz liesu gaļu un tādu, par kuru zināms — kādos apstākļos putns vai lops dzīvojis, ar ko barots un tā tālāk.

Tāpēc gluži likumsakarīgi iesaku izvēlēties mājās audzētu lopu un putnu gaļu, kā arī medījuma gaļu.

Pašlaik tas nav nemaz tik sarežģīti, jo ar draugu un paziņu starpniecību ikvienam ir iespēja atrast kādu zemnieku vai mednieku, no kura gaļu iegādāties.

(No Lolitas Neimanes grāmatas “Lolitas labākās receptes”)