Tabūle – pikanti Tuvo Austrumu salāti ar kaltētām dzērvenēm

11-04-2018

tabule


Klasiskie Tuvo Austrumu salāti, kuros majorāns, muskatrieksts un čili piešķir siltuma pieskārienu, bet kaltētas dzērvenes – pievilcīgu krāsu. Pasniedz ar kraukšķīgām salātu lapām un mīkstām tortiljām.

SASTĀVDAĻAS
4 porcijas
Sagatavošana 10 minūtes, plus 30 minūtes sasūkšanās
Katrā porcijā ir • 309kkal • 6g proteīna • 53g ogļhidrātu, no tiem 14g cukuru • 9g tauku, no tiem 1g piesātināto • 2g šķiedrvielu
200g bulgura kviešu
1 liels sarkanais pipars
1 vidēji ass sarkanais čili pipars
½ sarkanais sīpols
50g kaltētu dzērveņu
1 ēdamkarote sarkanvīna etiķa
2 ēdamkarotes olīveļļas
4 kapātu svaigu majorānu zariņu
šķipsniņa rīvēta muskatrieksta

ALTERNATĪVAS SASTĀVDAĻAS
• Krāsu var izmainīt, sarkanā pipara vietā izmantojot oranžo.
• Tabūles garša būs riekstaināka, ja olīveļļas vietā pievienosiet valriekstu eļļu.
• Kaltētas mellenes šajā ēdienā garšo tikpat labi kā dzērvenes. Labi iedras arī upenes un rozīnes.
• Majorāna vietā var pievienot timiāna zariņus. Vēl viens variants ir izmantot garšaugu maisījumu, piemēram, pētersīļus un fenheli, kas piešķir aromātisku noti.
• Tabūles garša būs asāka, ja 2. solī pievienosiet 1 apelsīna rīvētu miziņu un sulu.

PAGATAVOŠANA
1. Bulguru liek karstuma izturīgā bļodā un ielej daudz vāroša ūdens, lai pārsegtu putraimus – piemērota ir attiecība viena daļa bulgura uz divām daļām ūdens. Pārklāj bļodu ar pārtikas plēvi un atstāj uzbriest uz 30 minūtēm vai kamēr bulgura kvieši ir uzbrieduši un apjoma ziņā aizņem divreiz vairāk vietas.

2. Paralēli sagriež piparus un čili mazos kubiņos un smalki sakapā sīpolu. Lielā bļodā sajauc piparus, čili, sīpolu, dzērvenes, etiķi, eļļu, majorānu un muskatriekstu. Apsedz un noliek malā, kamēr bulgura kvieši uzbriedīs.

3. Nokāš bulguru caur sietiņu, lai atbrīvotos no liekā ūdens un iemaisa piparu maisījumu. Pievieno garšvielas pēc vēlēšanās un pasniedz.

ŠEFPAVĀRA PADOMI
Tabūles aromāts kļūst vēl bagātīgāks, ja pirms ēšanas ļauj tam 2 vai vairāk stundas ievilkties. Ja ir laiks maltīti iepriekš izplānot, tabūli pagatavo, uzliek vāku un ieliek ledusskapī līdz pasniegšanai – atvēsināts tas saglabā svaigumu līdz pat 2 dienām. Tabūle labi garšo ar uz bārbekjū gatavotiem ēdieniem vai nu kā pirmais ēdiens, vai piedeva. Lieliski iederas arī lenča komplektos vai piknikā.

DZĒRVENES
Līdzīgi kā citās sarkanajās ogās, piemēram, avenēs un zemenēs, dzērvenēs ir daudz ķīmiskas vielas, kuru sauc par elāgskābi. Daži pētījumi liecina, ka elāgskābe var aizkavēt vēža šūnu augšanu. Dzērvenēs esošās šķiedrvielas arī ir noderīgas gremošanas sistēmai.