Liela pacientu kļūda ir saistīt savas veselības problēmas ar kādu pirms ilga laika, pat desmitiem gadiem, apēstu produktu. Ar ēdiena sastāvdaļām sabojāt kuņģa un zarnu traktu ir ļoti, ļoti grūti. Tas var notikt tikai saistībā ar kādu konkrētu slimību, piemēram, celiakiju, kad nedrīkst lietot miltu ēdienus.
Ir diezgan daudz cilvēku, kas nespēj sagremot laktozi, tāpēc pēc piena dzeršanas piepūšas vēders. Viņiem no piena produktiem būtu jāizvairās, tomēr arī viņiem tas nav aizliegts, tikai jārēķinās ar vēdera piepūšanos un diskomfortu.
Nekas cits slikts gan nenotiks! Arī tādam cilvēkam neaizliedzu pienu, kas ir ļoti labs produkts arī pieaugušiem cilvēkiem. Ja parādās pastāvīgas, nepārejošas sūdzības, cēlonis faktiski vienmēr ir cits, arī psiholoģisks, piemēram, nepatikšanas darbā vai tuva cilvēka nāve, kas notikusi pirms minētā laika.
Kāds cēlonis noteikti ir, un tas ir jāatrod. Ja visas pārbaudes uzrāda labus rezultātus, tomēr cilvēks jūtas slikti, nav jāvaino pārtika, bet jāturpina meklēt īstais sliktās pašsajūtas iemesls.
Dzīves kvalitāti šie traucējumi ļoti bojā, tāpēc cilvēks meklē kādu cēloni un visbiežāk minējums ir kļūdains.
Pārtikas alerģija ir reāla problēma, bet dažādās mistiskās analīzes, kas tiek piedāvātas, ir drīzāk naudas izspiešana. Rezultāts ir garš uztura produktu saraksts, kurus nedrīkst lietot, un tas ir slikti, nevis labi.
No gastroenterologa viedokļa uzsvēršu: alerģija var būt uz vienu vai diviem produktiem, viss pārējais ir maldināšana.
Galvenais, lai uzturs būtu pēc iespējas daudzveidīgāks, nevis jāievēro daudzi un dažādi ierobežojumi. Vēl trakāk, ja cilvēks pats nospriež, ka dažādus produktus lietot nedrīkst, jo tam nav nekāda apstiprināta pamatojuma.
Meklēt uzturā indi ir nepareizi! Iespējamās alerģijas jānosaka profesionāli, bet minējumi, ka, piemēram, pirms gadiem apēsts pipars var ietekmēt kuņģa veselību ilgtermiņā, ir aplami.
LASI ARĪ ŠOS RAKSTUS!
“Ēdiet kaut divas olas dienā!” Profesors Danilāns atmasko populāru mītu
Profesors Danilāns: Saldumi ir vajadzīgi, bet cukurs rada atkarību. Kā nepārspīlēt?
Danilāns: Klaipā rupjmaizes vairāk kaloriju! + Lieliskas pašceptas maizes receptes