Upeņu ievārījums ir ļoti veselīgs, bet daudziem nepatīk tā nevienmērīgā kosnsitence, cietās miziņas un sēklas. Tāpēc daudzas saimnieces dod priekšroku pirms vārīšanas upenes saberzt, bet pēc tam konservēt džemu vai želeju.
Bet šodien piedāvāsim recepti, kā uzglabāt upenes ziemai bez vārīšanas. Svaigās upenēs saglabājas daudz vairāk vitamīnu, kas parasti pazūd karsēšanas laikā. Šī recepte nav jauna, bet varētu būt nedaudz aizmirsta. Turklāt mēs pievienojām klasiskajam variantam kādu rozīnīti;!
Sastāvdaļas
1 kg upeņu
1,5 kg cukura
1 apelsīns
Pagatavošana
1. Upenes nomazgā, pārlasa, izņemot bojātās ogas.
2. Upenes kopā ar nenotīrītu (!) apelsīnu samaļ gaļas mašīnā vai blenderī.
3. Iegūto masu pārber ar cuuru, samaisa un atstāj uz dažām stundām, periodiski samaisīt kamēr cukurs pilnībā izkusis.
4. Gatavo ievārījumu liek sterilizētās burkās un aizvāko. Glabā vēsā vietā, vislabāk – ledusskapī.
Redakcijas ieteikums: ievārījumam var pievienot arī nedaudz krustnagliņ, kuras izņem pirms burku aizvākošanas. Tā ievārījums kļūs vēl aromātiskāks.
Ja iepatikās, padalies ar draugiem!
Tik daudz “piespert “klāt cukura ,zinot,cik cukurs organismam kaitīgs,nav prāta darbs. Mums, latviešiem, cukuru labāk neēst vispār. Visas mūsu cukurfabrikas likvidētas.
Daru tā :uzvāru ogas,pielieku ļoti nedaudz cukura 200-300 g uz 1 kg ogu.Uzvāru,lai cukurs izšķīst.Verdošu leju stikla burkās,cik pilnu vien var.Tad uzreiz aizgriežu ar metāla vāciņiem.Atdziestot vāciņš” ieraujas” uz iekšu,tad zināms,ka labi glabāsies.Cukuru saldiem āboliem,mellenēm,brūklenēm var nepievienot vispār.Galvenais strauji saliet karstu ievārījumu burkā un aši aizvalcēt.
Kādēļ vajag apelsīnu????
mums šogad tikpat kā kā nav upeņu. Bet ir krājumi no pagājušajā gadā. ko velkam un ledusskapja un blenderējam ar pienu vai saldējumu. Paldies par recepti. Noteikti izmēģināsim!