Lielisks kārums ir šokolādes šerbets jeb fadžs: garšīgs, vienkāršas sastāvdaļas… Tomēr gatavošanā jāņem vērā vairāki knifiņi – pats sarežģītākais ir noteikt gatavības pakāpi, kad masu jānoņem no uguns.
Ļoti ērti, ja tev ir konditorejas termometrs, lai gan tas nav obligāti. Ļoti svarīgi pēc uzvārīšanās fadžu laiciņu atstāt mierā – nemaisīt, nekratīt katliņu un, tiklīdz, tas nedaudz atdzisis, enerģiski sakult ar karoti.
Sastāvdaļas 60 porcijām
2 glāzes cukura
1/2 glāzes kakao
1 glāze piena
50 g sviesta
1 tējkarote vaniļas esktrakta vai vaniļas cukura
Pagatavošana
Laiks 30 minūtes
Taisnstūrveida cepšanas formu ieziež ar sviestu. Noliek malā.
Katliņā ar biezu apakšu sajauc cukuru, kakao un pienu. Samaisa un ļauj uzvārīties uz vidējas uguns, pastāvīgi maisot.
Tiklīdz uzvārījies, uzreiz pārstāj maisīt, samazina uguni un vāra uz mazas uguns 10-15 minūtes. Vairāk nemaisa.
Ieliek katliņā konditorejas termometru un vāra, kamēr temperatūra sasniedz 115 С.
Ja neizmanto termometru, vāra, kamēr piliens maisījuma, to ieliekot tasē ar aukstu ūdeni, veido mīkstu bumbiņu. Saspiež bumbiņu ar pirkstiem, lai pārliecātos, ka maisījums sasniedzis vajadzīgo konsistenci. Saspiežot ar pirkstiem, bumbiņai jāizstiepjas kā mīkstam īrisam.
Noņem no uguns. Pievieno sviestu un vaniļas esenci.
Enerģiski sakuļ ar koka lāpstiņu, kamēr fadžs kļūst matēts. Nedrīkst pārtraukt kulšanu pārāk ātri! Šajā gatavošanas posmā var pievienot arī sasmalcinātus riekstus.
Ielej sagatavotā formā un pilnībā atdzesē. Sagriež mazos kvadrātiņos un pasniedz pie tējas vai kafijas!
LAI UZZINĀTU TRADICIONĀLĀ ŠERBETA RECEPTI, KLIKŠĶINI UZ ŠĪS SAITES!