Šīs receptes ļaus aizmirst par kuņģa problēmām: laša zupa, rīsu pudiņš, suflē

29-11-2019

Foto - Pixabay

Foto – Pixabay


Reizēm tieši uztura režīmam ir noteicošā loma, lai nepieļautu kuņģa čūlas saasinājumu. Sausa barība, ātras uzkodas, lieli pārtraukumi starp ēdienreizēm – tas viss paaugstina kuņģa sulas agresivitāti un novājina gļotādas aizsargfunkcijas. Kuņģim kaitē arī rupja un slikti sakošļāta barība.

Ir jāradinās ēst lēnām, rūpīgi sakošļājot katru kumosu, – jo ilgāk tas tiks mutē izgaršots, jo mazāk nāksies nopūlēties kuņģim. Svarīgi, lai ēdienreizes būtu regulāras aptuveni viena un tajā pašā laikā. Jāēd bieži, bet nedaudz, un vēlams neieturēties pirms gulētiešanas.

Garšīgas receptes, kas ļaus aizmirst par problēmām ar kuņģi

Zupa no kuprlaša (gorbušas)

Foto - Pixabay

Foto – Pixabay


Nepieciešams: 250 ml ūdens, 4 vidēji lieli kartupeļi, 5 ēdamkarotes vārītu rīsu, 150 ml liesa piena, 100 g vārīta kuprlaša, sāls un dilles pēc garšas.

Kartupeļus sagriež kubiciņos un novāra. Vārītos kartupeļus sajauc ar rīsiem un karstu pienu, pievieno sāli un sablendē. Zivi sadala nelielos gabaliņos, dilles sīki sasmalcina un pievieno sakultajam biezenim. Visu uzkarsē līdz viršanai un pasniedz ar grauzdētu baltmaizi.

Vārītas gaļas ragū

Foto - Pixabay

Foto – Pixabay


Nepieciešams: 200 g vārītas liellopa gaļas, 1 vidēji liels kartupelis, 1 neliels burkāns, 200 g ziedkāpostu, 200 g kabaču, 1 ēdamkarote zaļo zirnīšu, 2 tējkarotes sviesta, 1,5 tējkarotes kviešu miltu, pusglāze piena, 1 glāze ūdens, sāls pēc garšas.

Vārīto gaļu sagriež nelielos gabaliņos, liek katliņā, aplej ar pusglāzi karsta ūdens un 10 minūtes sautē uz lēnas uguns.

Tad pievieno sīki sagrieztu kartupeli, burkānu, kabaci, ziedkāposta gabaliņus, zaļos zirnīšus, pielej atlikušo pusglāzi ūdens un pieber sāli. Uz lēnas uguns turpina sautēt vēl 30 minūtes. Izsijātus miltus iemaisa pienā, pielej ragū un, uzmanīgi maisot, vēl sautē 3–5 minūtes.

Olu suflē

Foto - Pixabay

Foto – Pixabay


Nepieciešams: 4 olas, 2 tējkarotes sviesta, 4 tējkarotes saberztu vaniļas sausiņu, 2 glāzes piena, cukurs un sāls pēc garšas.

Olu dzeltenumu sajauc ar cukura sīrupu un saberztiem sausiņiem.

Olbaltumus sakuļ stingrās putās un uzmanīgi pievieno dzeltenumiem.

Masu ielej dziļā, ar sviestu ieziestā un izsijātiem saberztiem sausiņiem apkaisītā pannā.

Lai karstums labāk piekļūtu suflē vidum, krusteniski izdara 2/3 dziļu iegriezumu, tad uz 10–15 minūtēm liek ne pārāk karstā cepeškrāsnī. Lai suflē nepiedegtu, to var apklāt ar tīru papīru.

Rīsu sacepums ar āboliem

Foto - Pixabay

Foto – Pixabay


Nepieciešams: 4 ēdamkarotes rīsu, 3 glāzes ūdens, 4 tējkarotes sviesta, 2 olas, 2 āboli, 2 tējkarotes krējuma, sāls un cukurs pēc garšas

Rīsus novāra sālsūdenī un nokāš caurdurī.

Olu dzeltenumu sajauc ar 2 tējkarotēm mīksta sviesta un cukuru, bet pēc tam ar stingrās putās sakultu olbaltumu.

Pusi no rīsiem sajauc ar daļu sakultās masas, liek ar sviestu ieziestā formā, tiem virsū – nomizotus un šķēlītēs sagrieztus ābolus, visu aplej ar atlikušo cukura sīrupu.

Virsū liek atlikušos rīsus, izlīdzina, apslaka ar kausētu sviestu un cep cepeškrāsnī. Pasniedz ar krējumu.

Sastāvdaļas visām receptēm dotas divām porcijām.