Tradicionāli aukstā zupa ir viegls dārzeņu ēdiens. Pievienojot nedaudz desas, tā kļūst aromātiskāka un sātīgāka.
Sastāvdaļas
3 kartupeļi
3–4 olas
3 bietes
2 l ūdens
Sāls, cukurs pēc garšas
Etiķis 9% pēc garšas
3–4 gurķi
150 g desas
Lociņi un dilles pēc garšas
Skābais krējums pēc garšas
Pagatavošana
1․ Kartupeļus vāra 20–25 minūtes, olas – 10 minūtes. Atdzesē un nomizo.
2․ Bietes sagriež nelielos gabaliņos vai sarīvē uz rupjas rīves.
3․ Katliņā ar ūdeni ieber sāli un cukuru. Uzkarsē uz vidējas uguns. Kad ūdens sakarsis, noņem no karstuma avota un sajauc ar etiķi.
Sāls, cukura un etiķa daudzumu izvēlas pēc garšas.
4․ Pievieno bietes. Liek uz uguns. Pēc uzvārīšanās vāra pusotru divas minūtes.
5․ Ielej lielāko daļu šķidruma bļodiņā. Atstāj katliņā nedaudz ūdens, lai tā līmenis būtu augstāks par bietēm burtiski par centimetru.
6․ Bietes novāra gatavas. Noņem no uguns un katlā ielej atpakaļ nolieto šķidrumu.
Atdzesē vispirms istabas temperatūrā, bet pēc tam — ledusskapī.
7․ Kartupeļus, olas, gurķus un desu sagriež nelielos gabaliņos. Zaļumus sakapā. Visu samaisa.
8․ Sagrieztās sastāvdaļas liek šķīvjos un pievieno bietes kopā ar novārījumu. Pievieno krējumu un uzreiz liek galdā.
IZMĒĢINI ARĪ ŠĪS RECEPTES!
Aukstā zupa “Latviešu klasiskā”. Saimnieces Jūlijas recepte
Aukstā zupa lauku gaumē. Atsvaidzinoša un sātīga!
Aukstā zupa – glābiņš karstā dienā. Klasiska recepte + desmit variācijas
Aukstā zupa ar bērzu sulu un skābenēm. Interesanta recepte!
Aukstā zupa ar meloni, avokado un garnelēm. Neparasti!
Aukstā krēmzupa ar gurķi un avokado. + Aukstās zupas recepšu izlase!
Aukstā kefīra zupa ar krabju nūjiņām. Neparasta, bet garda!
Gurķu aukstā zupiņa ar piparmētrām. Atvēsinies!
Aukstā kefīra zupiņa viskarstākajām dienām. Turklāt ļoti diētiska!