Receptes, kas draudzējas ar zirņiem

22-09-2018

Foto - Pixabay

Foto – Pixabay


Latīņu valodā zirni apzīmē ar vārdu cicero. No tā radies arī romiešu oratora Cicerona uzvārds. Sens nostāsts vēsta – kādam no viņa senčiem uz deguna bijusi kārpa zirņa lielumā, tāpēc arī radusies iesauka, ko vēlāk mantojuši pēcteči.

Vācijā visos laikos bijuši un joprojām iecienīti ir zirņi. Francijā XVI gadsimtā zirņi ar ceptu cūkas speķi tika pasniegti gan augstdzimušu aristokrātu un bagātnieku, gan trūcīgu pilsētnieku galdā.

Viduslaiku Spānijā zirņu strebeklis ar lēcām bija viens no iecienītākajiem kārumiem. Krievijā zirņus ēduši kopš seniem laikiem: tika audzētas daudzas šķirnes, no tiem vārīja ne tikai zupas un biezputras, bet arī gatavoja tādas delikateses kā zirņu sieru un nūdeles.

Mūsdienās visizplatītākie laikam ir tā dēvētie zaļie zirnīši – konservēti saldie zirņi. Svaigs cukurzirnis patiesībā ir kā tablete, kurā ir virkne vitamīnu, bet konservētie zirņi ir lēti, turklāt spēj saglabāt savu garšu gadiem ilgi.

Nevajadzētu piemirst arī parastos pelēkos zirņus – tie ir tikpat vērtīgi, turklāt savas labās īpašības saglabā 10–12 gadus. Vienīgi jāņem vērā, ka uzturvielas, ko satur zirņi, organisms spēj pārstrādāt tikai tādā gadījumā, ja zirņi ir pietiekami labi izvārīti vai sasmalcināti. Zirņu miltus mājas kārtībā visvienkāršāk iegūt, sausus zirņus samaļot kafijas dzirnaviņās.

Zirņu biezeņzupa
Izmērcētus zirņus vāra ūdenī vai sakņu buljonā mīkstus, pievieno sagrieztas saknes un sīpolus. Pieber sāli un vāra, līdz zupa gatava. Tad izkāš caurdurī vai caur sietu, zirņus un dārzeņus saberž, pievieno šķidrumam, pievieno balto miltu mērci un liek vēl uz uguns, pavāra 3–5 minūtes. Zupas biezums atkarīgs no katra gaumes, to regulē ar mērces daudzumu un konsistenci.

Baltā miltu mērce (bešamels)
Pannā uzvāra koncentrētu dārzeņu buljonu. Tasītē silta ūdens iemaisa divas ēdamkarotes kviešu miltu un tievā strūkliņā ielej pannā ar buljonu. Lēnām maisot, vāra, līdz mērce sabiezē un parādās atsevišķi burbulīši, tas ir, kad uzvārās. Mērci atdzesē, pēc garšas pievieno garšvielas.

Zirņu zupa ar sīpoliem
Četras piecas stundas mērcētus zirņus vāra mīkstus. Kad tie ir gandrīz mīksti, nenolejot lieko šķidrumu, pievieno sīki sagrieztus burkānus un vāra, kamēr gatavi. Augu eļļā apcep sīki sagrieztus sīpolus un pievieno zirņiem, pieliek sāli. Krievijā šādai zupai klāt ēd sīpolu pīrāgu.

Sīpolu pīrāgs
No 600 gramiem miltu, 2 glāzēm ūdens, 30 gramiem rauga un pustējkarotes sāls pagatavo parasto rauga mīklu. Uzraudzē. Izveltnē plānus plāceņus un cep cepeškrāsnī, līdz tie viegli brūni. Augu eļļā izcep labi daudz sīki sagrieztu sīpolu, dāsni pārkaisa plāceņus, liek vienu otram virsū, pēc tam visu no jauna liek krāsnī un cep gatavu.