Pupiņu un kartupeļu mikslis ar ķiploku mērcīti. Labas vakariņas!

25-07-2018

kartupeli_pupinas

Šis ir veselīgs un garšīgs ēdiens!

Ņem glāzi raibo dārza pupiņu, 700 gramu kartupeļu, 1–2 sīpolus, 3–4 karotes tomātu pastas, 2 ēdamkarotes augu eļļas, sāli un garšvielas. Iepriekš aukstā ūdenī izmērcētas pupiņas vāra mīkstas, novārījumu nolej bļodiņā.

Kartupeļus nomizo, sagriež biezās šķēlēs, liek katliņā, pārlej ar pupiņu novārījumu, uzliek vāku un uz lēnas uguns vāra gandrīz gatavus.

Sīki sagrieztus sīpolus eļļā apcep, pievieno tomātu biezenim un visu kopā sautē.

Pievieno vēl tomātu mērci, sāli, maltus melnos piparus un garšvielas, lauru lapas.

Sautē piecas minūtes.

Piedevas pievieno kartupeļiem, uzvāra, pielej pusglāzi vai vairāk ūdens un ļoti uzmanīgi maisa, lai pupiņas neizjuktu.

Uzliek vāku un sautē uz lēnas uguns vai cepeškrāsnī, līdz ragū pilnībā gatavs. Galdā pasniedz ar pētersīļiem vai ķiploku mērci.

Ķiploku mērce
Uz pannas eļļā apcep miltus un bešamela (balto) mērci, pievieno nedaudz sāls un piparus. Gatavai karstai mērcei pieliek caur spiedi izspiestus vai sarīvētus ķiplokus kopā ar sāli, pannai uzliek vāku un ļauj piecas minūtes ievilkties.

Padoms
Pākšaugi ir samērā ilgi gatavojami, tāpēc tie iepriekš jāmērcē, turklāt aukstā ūdenī, jo siltā tie ļoti ātri ieskābst.

Zirņus un pupiņas sāla tikai pēc tam, kad jau ir pietiekami mīkstas, jo sālītā ūdenī tās vārās daudz ilgāk.