Jebkurš ēdiens, kura pamatā ir veselīgie brūnie rīsi, iegūst burvīgu riekstu garšu un padara maltīti vērtīgāku. Valriekstu, dzērveņu un šķiņķa aromātu kombinācija veido iepriecinošu garšas buķeti.
Sastāvdaļas
4 porcijas
Sagatavošana 15 minūtes
Termiskā apstrāde 45 minūtes
Katrā porcijā ir • 565kkal • 16g proteīna • 71g ogļhidrātu, no tiem 10g cukuru • 26g tauku, no tiem 3g piesātināto • 8g šķiedrvielu
100g liesa šķiņķa bez ādas
100g valriekstu
1 sīpols
2 selerijas kāti
350g kāpostu
1 ēdamkarote olīveļļas
300g brūno rīsu
1 litrs karsta vistas buljona
50g kaltētu dzērveņu
4 ēdamkarotes maurloku ziedkopu
ALTERNATĪVAS SASTĀVDAĻAS
• Šķiņķa vietā var izmantot plānās šķēlēs sagrieztu peperoni vai čorizo desu.
• Veģetāram plovam nepievieno šķiņķim, bet sausā pannā apbrūnina 100g ciedru riekstu vai raupji sakapātu makadamijas riekstu. Noņem no uguns un noliek malā, pēc tam 4. solī pievieno kopā ar valriekstiem. Vistas buljona vietā lieto karstu dārzeņu buljonu.
• Dzērveņu vietā var izmantot sakapātas žāvētas aprikozes vai persikus.
PAGATAVOŠANA
1. Šķiņķi sagriež tievās strēmelītēs un raupji sakapā valriekstus. Smalki sakapā sīpolu un selerijas, pēc tam sasmalcina kāpostus. Šķiņķi liek lielā pannā uz vidējas uguns.
Cep bez taukvielām 5 minūtes, kamēr apbrūnē. Pievieno valriekstus, maisot cep tos kopā ar šķiņķi 1 minūti. Noņem šķiņķi un valriekstus no plīts un noliek malā.
2. Pannā liek eļļu, sīpolu un seleriju un cep uz lielas uguns 2 minūtes vai kamēr sīpols kļūst mīkstāks. Pievieno rīsus un turpina cept vēl 2 minūtes, bieži apmaisot, kamēr rīsu graudiņi kļūst necaurspīdīgi.
3. Pielej 500ml vistas buljona, ļauj uzvārīties, samazina karstumu līdz vidējam, uzliek vāku un sutina 5 minūtes. Pievieno atlikušos 500ml buljona, atkal ļauj uzvārīties un vāra vēl 10 minūtes.
4. Kāpostus liek kaudzītē uz rīsiem, uzliek vāku un vāra uz zemas uguns 20 minūtes vai kamēr rīsi mīksti un kāposti gatavi. Pievieno cepto šķiņķi un valriekstus, kā arī dzērvenes, un gatavo vēl pēdējo minūti, lai viss izsiltu. Pievieno garšvielas pēc vēlēšanās un sadala plovu uz četriem šķīvjiem. Pārkaisa ar maurloku ziediem un pasniedz.
ŠEFPAVĀRA PADOMI
Šai receptei lieliski der Savojas kāposti vai jebkuri citi zaļi kāposti. Laba izvēle ir arī lapu kāposti vai krokainie kale kāposti. Rīkojieties uzmanīgi, lejot pirmo daļu buljona uz pannas, jo tas sprakšķēs un tvaikos, kad šķidrums saskarsies ar karsto pannas apakšu.
BRŪNIE RĪSI
Pētījumi liecina, ka cilvēkiem, kas regulāri ēd pilngraudus, piemēram, rīsus, ierobežo tauku daudzumu uzturā un seko veselīga dzīvesveida principiem, par līdz pat 30 procentiem samazinās risks saslimt ar sirds slimībām un 2. tipa diabētu. Veselīgo barības vielu kombinācija brūnajos rīsos īpaši efektīvi pasargā pret šīm dzīvībai bīstamajām slimībām.