Pētām konservus: vai tiešām tie tik kaitīgi veselībai? + Konservantu vārdnīca

05-02-2022

Ķīmiskā aizsardzība

Foto – Pixabay

Tradicionāli tiek uzskatīts, ka konservi, lai ilgāk saglabātos un nebojātos, ir pārbagāti dažādām ķīmiskām piedevām. Patiesībā ir konservi, kuros šo piedevu vispār nav, toties tās sastopamas virknē citu produktu. Nav pamata paniski baidīties no šīm piedevām – tās visas izgājušas stingru testēšanu.

Toties ir cilvēki, kuriem veselības stāvokļa dēļ no dažām piedevām jāizvairās.

E 102 – dzeltena (oranža) krāsviela

Mēdz būt gaļā, kūpinātās zivīs, mērcēs, konditorejas izstrādājumos. Nav ieteicama cilvēkiem, kas ir jutīgi pret aspirīnu vai sirgst ar astmu.

E 124 – sarkana krāsviela

Rodama gaļas pastētēs, augļu konservos, želejās, tortu pusfabrikātos. Var izraisīt stāvokļa pasliktināšanos astmatiķiem, reizēm mēdz izprovocēt alerģiju.

E 131 – zili violeta krāsviela

Izmanto dažos dārzeņu konservos. Var izsaukt alerģiju, nav vēlama astmatiķiem un cilvēkiem, kas ir jutīgi pret aspirīnu.

E 210–213 – konservanti

Satur margarīns, zivju konservi, saldētas zivis, marmelāde, konditorejas izstrādājumi. Reizēm mēdz izraisīt alerģiju. Produktus ar šādu marķējumu nekādā gadījumā nedrīkst dot mājdzīvniekiem.

E 320, 321 – konservanti

Satur rozīnes, cepumi, sausās brokastis, kartupeļu čipsi, margarīns. Nav ieteicami cilvēkiem, kas sirgst ar alerģiju vai astmu, kā arī maziem bērniem.



E 413 – emulgators

Satur kausētie sieri, tortes. Spēj izraisīt alerģisku reakciju.

IZMĒĢINI DAŽAS RECEPTES!

Kārtainie mencu aknu salāti. + Vēl piecas kārtaino salātu receptes!

Mājās konservēta kukurūza ziemas krājumiem

Konservēti salāti želejā. + Receptes tomātiem želejā

Pupiņas pikantā tomātu mērcītē – gatavojam mājās! + Vēl pieci pašgatavoti konservi

Lasīt tālāk: 1 2 3