Tuvojas Lieldienas, kas jau izsenis ir tradīcijām bagāti svētki. Lai arī katrā mājā tos mēdz godāt atšķirīgi, svētku maltīte ir neiztrūkstoša Lieldienu sastāvdaļa. Latvijas gardāko stāstu stāstniece un Rimi gardēde Ilze Jurkāne dalās ar savas ģimenes receptēm, bez kurām viņas Lieldienas nebūtu iedomājamas.
Svaiga un pavasarīga piedeva Lieldienās un citās dienās.
Sastāvdaļas
• 500 g jaunie kartupeļi
• 20 paipalu oliņas
• 1 buntīte loki, 1 buntīte dilles – sakapātas
• 2 svaigie gurķi (lielie) – nomizoti, sakapāti
• 100 g majonēze
• 100 g skābais krējums
• Mārrutki
• Sinepes
• Sāls, pipari
DŽEIMIJA OLIVERA KARTUPEĻU SALĀTI
Pagatavošana
Sālsūdenī vāra nemizotus kartupeļus, tad sakapā dilles, lokus un gurķus. Paralēli arī novāra paipalu oliņas, ieliek aukstā ūdenī uz 10 minūtēm un nomizo.
Kad kartupeļi novārījušies un nedaudz atdzisuši, noņem miziņu. Tad tos sakapā.
Pēc tam lielā bļodā saliek kartupeļus, zaļumus, gurķus, majonēzi, krējumu, mārrutkus, sinepes, sāli un piparus un rūpīgi samaisa.
15 oliņas sagriež 4 daiviņās, 5 oliņas – uz pusēm. Tad tās pievieno salātiem, maigi iemaisot 15 oliņu daiviņas. To visu pārliek servējamā traukā vai bļodā. Pēdējās 5, kuras pārgrieztas uz pusēm, izmanto kā dekoru.