Etiķetes likumi, kas jāzina par dižciltīgo svētku dzērienu – šampanieti

19-12-2017

sampanietis


Šis dzēriens ir neatņemama svinību sastāvdaļa. Jau pudeles ārējais izskats, tās korķis un līksmie burbulīši glāzē uzlabo garastāvokli un veicina apetīti. Pirms 350 gadiem Francijas provincē Šampaņā radās tehnoloģija šī dzēriena ražošanai.

Īsts šampanietis vairākus mēnešus tiek gatavināts pudelēs. Gāzes burbulīši veidojas vīnā, tādēļ tie, ielieti glāzē, “muzierē” labu brīdi.
Pirms šampanieša dzeršanas svarīgi ievērot dažus noteikumus.

• Pirms pasniegšanas šampanietis ir jāatdzesē līdz 6-8 °C temperatūrai. Tas tiek pasniegts glāzēs uz augstām kājiņām. Lai tas nesasiltu, glāze jātur pie kājiņas pamata.

• Šampanietis pēc cukura daudzuma tiek iedalīts šādi: sausais, pussausais, pussaldais, saldais. Zinātāji teic, ka vislabākais esot sausais šampanietis. Taču svarīgi ir sekot savas garšas izjūtai.

• Viesības parasti sāk ar sausiem vai pussausiem, bet pie deserta labāk pasniegt saldos un pussaldos šampaniešus.

• Šampanieti nedrīkst lietot kopā ar šokolādi. Labāk piederēsies rieksti, cepumi vai augļi; vistas gaļa, zivis un jūras produkti. Rozā šampanietis sader ar sieru un desertu, kas gatavots no sarkanām ogām.