
Foto – Pixabay
Ko darīt, ja tomātu lapas dzeltē, ar ko tos var laistīt un smidzināt.
Vasarā tomātu lapas bieži vien ir dzeltenas – gan apakšējās, gan augšējās, deformējas, iegūst plankumus un izžūst. Tam ir daudz iemeslu, un labāk ir ar tiem tikt galā un tos novērst, lai nezaudētu ražu. Ar ko apsmidzināt un ar ko laistīt tomātus, lai lapas nedzeltētu?
Kāpēc dzeltē lapas tomātiem atklātā laukā un siltumnīcā
Dzeltenās lapas tomātiem dārzā un siltumnīcā galvenokārt parādās līdzīgu iemeslu dēļ. Taču ir dažas nianses.
Kāpēc dzeltenas tomātu lapas siltumnīcā:
– laistīšanas trūkums vai pārlaistīšana;
– tomāti ir slimi;
– barības vielu, jo īpaši slāpekļa un kālija, trūkums;
– bojātas saknes – tie var būt mehāniski bojājumi vai kaitēkļu uzbrukums;
– ļoti augsts mitruma līmenis – tam jābūt 60-70 %.
Ja tomātiem atklātā laukā dzeltē lapas, tad iemesli ir šādi:
nepietiekama vai pārmērīga laistīšana;
– slimības un kaitēkļi;
– barības vielu trūkums;
– bojāta sakņu sistēma;
– zema gaisa temperatūra.
Pēdējā gadījumā lapas var dzeltēt pēkšņa aukstuma un hipotermijas dēļ.
Kāpēc tomātu stādiem dzeltē un nokrīt apakšējās lapas
Dažreiz lapas dzeltē jau stādu stadijā. Arī tam ir vairāki iemesli:
– tiem nav pietiekami daudz vietas – pārāk mazs konteiners;
– pārmērīga vai nepietiekama laistīšana;
– pārkaršana – optimālā temperatūra tomātu stādiem ir 18-22 °C;
– slāpekļa trūkums – šajā gadījumā nepieciešams mēslot;
– gaismas trūkums – nenotiek fotosintēze un lapas sāk dzeltēt;
– augsne ir skāba – šajā gadījumā tai jāpievieno nedaudz pelnu.
Dažreiz tomātu lapas dzeltē pēc pārstādīšanas – kad stādi ir iestādīti zemē. Tas notiek šādu iemeslu dēļ:
– nepareiza laistīšana – vai nu laistāt ļoti stipri, vai arī laistāt neregulāri;
– bojātas saknes – iespējams, stādot stādus vai ravēšanas laikā saknes ir bojātas;
– slimības un kaitēkļi – šajā gadījumā jānosaka cēlonis un jācīnās ar to;
– hipotermija – ja pēc stādīšanas ir strauji pazeminājusies gaisa temperatūra.
Šādā gadījumā stādus nepieciešams apsegt, radot tiem piemērotāku mikroklimatu.
Ar ko laistīt tomātus, lai lapas nedzeltētu
Vispirms ir nepieciešams noskaidrot iemeslu, kāpēc tomātu lapas dzeltē. Apskatiet krūmu – ja tas ir spēcīgs un dzeltenas ir tikai zemākās lapas, visticamāk, tie ir izsmēluši savu resursu. Ja esat izslēdzis citus cēloņus – mitruma daudzumu, gaismu, temperatūru, tad, iespējams, augiem nepieciešama lapu barošana ar slāpekli, piemēram, ar urīnvielu. Tas stimulēs fotosintēzi. Taču pārmērīgi nelietojiet slāpekļa mēslošanas līdzekļus – nitrāti var uzkrāties augļos.
Gadās, ka tomātiem dzeltē un žūst lapas – ko darīt šajā gadījumā? Tam par iemeslu var būt sēnīšu slimība – fuzārijs. Tās dēļ auga augšdaļa zaudē blīvumu, bet apakšējās lapas kļūst dzeltenas un izžūst. Krūms lēnām sāk novīst.
Bordo šķidrums palīdz cīnīties ar sēnītēm. Lietojot to, pārliecinieties, ka lapas ir samitrinātas pa visu virsmu.
Jūs varat arī paši pagatavot ārstniecisko līdzekli – piena šķīdumu ar jodu: 1 litrs piena vai sūkalu + 10 litri ūdens + 1-2 ml joda.
Šo šķīdumu izmanto smidzināšanai – tas darbojas kā antiseptisks līdzeklis, kā arī tomātu barošanai. Jūlijā ar to 2-3 reizes apstrādā augus.
Ko nozīmē, ja tomātu augšējās lapas kļūst dzeltenas, un ko ar to darīt?
Ja tomātu apakšējās lapas ir zaļas, bet dzeltenas kļūst tikai augšējās lapas, visticamāk, tomātiem trūkst dažu barības vielu. To var noteikt pēc to izskata.
Kalcija trūkums – augšējās lapas kļūst dzeltenas, un to galiņi deformējas, ziedi nokrīt, augļa augšā parādās tumši plankumi, kas vairojas.
Iemesls tam ir slāpekļa pārpalikums. Palīdzēs krūmu apsmidzināšana ar kalcija nitrātu (20 g uz 10 litriem ūdens).
Sēra trūkums – stublāji kļūst koksnaini un plāni, dzīslas kļūst sarkanas.
Tomāti jāapsmidzina ar magnija sulfāta šķīdumu (10 g uz 10 litriem ūdens).
Dzelzs trūkums – lapu vidū un gar vidējo dzīslu parādās dzelteni plankumi.
Tomāti jāapsmidzina ar 1 % dzelzs sulfāta šķīdumu.
Mangāna trūkums – līdzīgi kā dzelzs trūkums, bet dzīslas iekrāsojas dzeltenzaļā, neviendabīgā krāsā.
Nepieciešama lapotnes apstrāde ar 1 % kālija permanganāta šķīdumu.
Bora trūkums – augšējās lapas paliek zaļas, bet pie pamatnes deformējas.
Tomāti jāapsmidzina ar borskābes šķīdumu (10 g uz 10 litriem ūdens).
LASI ARĪ ŠOS RAKSTUS!
Kā pareizi laistīt tomātus, lai raža priecētu? + Vēl pieci triki tomātu audzēšanai
Balkona tomāti jeb pundurtomātiņi aizņemtajiem. Audzēšanas knifiņi un šķirnes
Daudzi dzirdējuši par gurķu un tomātu mēslošanu ar raugu. Bet kā to pareizi darīt?