Olu saldējums, olbaltuma pudiņš, piena saldējums. Seni, bet gardi deserti!

21-12-2022

Latvijas Apvienotās putnkopības asociācijas un izglītojošā projekta “Olas ir spēks!” eksperti gan no senākām, gan modernākām pavārgrāmatām izmeklēja 12 receptes. Savukārt tās dzīvē iemiesoja pārtikas tehnoloģe Natālija Lagzdiņa.

1905. gadā izdotajā “Praktiskā pavārgrāmata” atrodamas 1745 sātīgu ēdienu receptes, un starp tām arī kāds neparasts deserts, kurā pagatavošanā izmantotas olas.

Ledus šokolāde ar olām

Olu šokolādes dzēriens. Publicitātes foto

Sastāvdaļas (8-10 personām)

· ½ mārciņas (1 mārciņa= 453,59237 g) šokolādes

· 1 ½ stopa (stops = 1,229944 l) piena

· 5–6 lotes (1 lote = 12,797262 g) cukura

· 5–6 olas

· ½ kārtiņas vaniļas

Pagatavošana

½ mārciņas gabalos salauztas šokolādes atšķaida ½ stopa karsta piena, kuļ 5-6 olu dzeltenumus ½ stundas ar 5-6 lotēm cukura, uzvāra 1 stopu piena, liek atšķaidīto šokolādi klāt, ļauj uzvārīties, piejauc olu masu ar ½ kārtiņas sagrūstas vaniļas klāt un kuļ visu tik ilgi, līdz šokolāde kļūst putaina.

Kad šokolāde pavisam atdzisusi, to ielej saldējamā traukā un atstāj tur 1–2 stundas ledū. Šokolādi ielej augstās glāzēs un liek galdā ļoti aukstu.

Šajā grāmatā var sameklēt arī olbaltuma pudiņa recepti, kas var lieliski papildināt svētku galdu:

Olbaltuma pudiņš

Olbaltuma pudiņš. Publicitātes foto

Sastāvdaļas

· 4 olas

· 5­–6 lotes (1 lote = 12,797262 g) cukura

· Mazliet vaniļas.



Pagatavošana

Četrus putās sakultus olu baltumus sajauc ar 5–6 lotēm cukura un mazliet sagrūstas vaniļas, iepilda masu sagatavotā formā, vāra ¾ stundas ūdens peldē un tad liek galdā ar aukstu vaniļa mērci, kuru pagatavo no atlikušajiem olu dzeltenumiem.

Vēl vienā pirms II Pasaules kara izdotajā pavārgrāmatā, “Ēdieni no iekšzemes produktiem”, kas iznāca Rīgā 1937. gadā, ir lasāma vienkārša saldējuma recepte, kas būs pa spēkam katrai saimniecei.

Piena saldējums ar olām

Publicitātes foto



Sastāvdaļas

· Piens – ¾ litra.

· Olu dzeltenumi – 4 gab.

· Cukurs – 150 g

Pagatavošana

Olas dzeltenumus ar cukuru saputo, lēnā pielej uzvārītu pienu, lej atpakaļ katliņā, uzkarsē. Atdzesē. Lej sadējamā traukā un sasaldē.