
Foto – Pixabay
Lielākā daļa saimnieču par kulinārijas mākslas virsotni uzskata kūkas. Tieši šo svētku kārumu visgrūtāk ir pagatavot iesācējiem pavāriem. Un nav brīnums, jo papildus tiešai kūku cepšanai un krēma pagatavošanai kūka ir arī skaisti jānoformē. Ar to vairumam jauno konditoru arī gadās vislielākās grūtības, jo pagatavot piemērotu krēmu nav viegli. Taču mums ir pārbaudīta recepte. Olbaltumu krēmu “Mīkstais bezē” ir ļoti viegli pagatavot, bet rezultāts ir lielisks.
Šis krēms garšo kā bezē vai zefīrs. Tā priekšrocība ir tā, ka tas ir diezgan vienkārši pagatavojams un arī ļoti viegli lietojams. Tas neizplūst, lieliski saglabā formu, un, kad tas nožūst, tam ir plāna garoziņa. Un, jā, tā nekļūst lipīga. Izmēģiniet un pārliecinieties paši.
Vienkārša olu baltumu kūku krēma recepte
Sastāvdaļas
4 olas
1 glāze cukura
1 paciņa vaniļas cukura
0,25 tējk. citronskābes
Pagatavošana
Vispirms rūpīgi jāatdala baltumus no dzeltenumiem. Atcerieties, ka pat vismazākā dzeltenuma daļa masā traucēs putošanai. Tas pats attiecas arī uz piederumiem un mikseri, ar kuriem strādāsiet, – tiem jābūt sausiem, tīriem un pilnībā attaukotiem.
Pārlieciet baltumus bļodā, kurā tie tiks saputoti. Ieberiet cukuru, vaniļas cukuru (varat aizstāt ar vaniļu) un citronskābi. Viegli saputojiet visas sastāvdaļas, lai cukurs izkliedētos pa baltumiem.
Iepriekš pagatavojiet ūdens peldi, lai ūdens jau būtu vārījies, kad olbaltumvielas tiek sajauktas.
Ievietojiet bļodu ar baltumiem ūdens peldē tā, lai bļodas dibens nesaskartos ar ūdens virsmu. Sāciet putot baltumus ar vidēju ātrumu, kamēr tie uzsilst no tvaika. Ūdens vārīšanās temperatūrai jābūt vidējai.
Putojot baltumus, redzēsiet, kā tie acu priekšā kļūst balti un biezi. Ar mazu miksera ātrumu putojiet baltumus, līdz cukurs izšķīst. Tas parasti aizņem apmēram 4-5 minūtes.
Kad cukurs ir izšķīdis, varat palielināt ātrumu līdz lielākam, vienlaikus turpinot putot baltumus. Tas ilgst vēl apmēram 5 minūtes. Kad uz krējuma sāk parādīties putukrējuma pēdas, baltumus var izņemt no ūdens vannas.
Turpiniet putukrējuma putošanu vēl 2-3 minūtes uz galda, ļaujot masai nedaudz atdzist.
Krēmam jābūt stabilam, gludam un spīdīgam. Kad masa sāk savelties uz lāpstiņas un tur, kur bija slotiņa, sāk veidoties tukšumi, krēms ir gatavs.
Ja krēmu plānojat krāsot, šajā posmā pievienojiet krāsvielu. Olbaltumvielu krēms labi sajaucas ar šķidrajām un želejveida krāsvielām.
Pēc tam krēmu pārlieciet konditorejas maisiņā un dekorējiet torti vai kūkas. Krēms ir piemērots arī kūku izlīdzināšanai. Ņemiet vērā, ka proteīns ļoti ātri sakalst, tāpēc ieteicams to pārklāt ar pārtikas plēvi, kamēr ar to nestrādājat. Krēma atlikumu var viegli izcept cepeškrāsnī, iegūstot gardu bezē.
IZMĒĢINI ARĪ ŠĪS RECEPTES!
Smilšu mīklas kūka ar aprikozēm un bezē. + Vēl piecas aprikožu gardumu receptes!
Bezē, gatavoti mikroviļņu krāsnī. Nesalīdzināmi ātrāk un vienkāršāk!
Biezpiena krēms kūciņām un biskvītiem. Viegls un maigs!