
Foto – Pixabay
Pēc zemeņu novākšanas un sagatavošanas uzglabāšanai vai ēšanai neizmetiet ogu “astes”. Tās nav atkritumi, bet gan ļoti noderīga izejviela.
Astes satur hlorofilu, kas samazina brīvo radikāļu daudzumu mūsu organismā. Tas arī normalizē cukura līmeni asinīs un uzlabo ādas stāvokli.
Zemeņu astēs ir arī karotinoīdi, kas labvēlīgi ietekmē redzi.
Lai izmantotu ogas, tās ir jāizžāvē, plānā slānī uzklājot uz papīra vai paplātes.
Tās var pievienot tējai vai pagatavot novārījumus.
Novārījumu var lietot, lai ārstētu kakla sāpes, mutes dobuma iekaisumu, smaganu asiņošanu. Uztura recepte – 1 ēdamkarote astes uz 200 ml verdoša ūdens, atdzesē, ievilina un lieto skalošanai.
Ja tējai pievienosiet žāvētas zemeņu astes – iegūsiet ne tikai aromātisku, bet arī noderīgu vitamīnu dzērienu!
LASI ARĪ ŠOS RAKSTUS!
Lielas un saldas: pieci vasaras mēslošanas līdzekļi zemenēm
Milzīgas zemeņu ražas noslēpums: jāzina viena svarīga detaļa!
Aplaisti tikai vienu reizi! Četri labākie mēslojumi zemenēm
Kā glābt zemenes no pūšanas: pieci paņēmieni zemē gulošām ogām
Kļūda, ko pieļauj daudzi: cik bieži laistīt zemenes