Ārstniecības mērķiem izmanto ogas, lapas, maigos jaunos dzinumus un saknes.
Aveņu ogās atklātas organiskās skābes (ābolskābe, citronskābe, vīnskābe), kas veicina gremošanu. Tās spēj piesaistīt un izvadīt no organisma urīnskābes sāļus (urātus), kas veidojas olbaltumu maiņas procesā. Ir avenēs arī kumarīni – vielas, kas normalizē asinsreci un pazemina protrombīna līmeni. Īpaši daudz kumarīnu ir kultivēto tumšo šķirņu lapās un dzinumos.
Svarīga loma ir arī antociāniem, kam piemīt kapilārus stiprinošas un pretsklerotiskas īpašības. Vēl avenēs ir fitosterīni – vielas, kas tieši slāpē aterosklerozes attīstību. Fitosterīni ir koncentrēti sēklās, kur atrodas arī taukaina eļļa.
Lai šīs vielas izdalītu, žāvētus augļus rūpīgi saberž porcelāna piestiņā un pēc tam aplej ar saldo krējumu. Avenes satur arī vitamīnu P, kas, kā zināms, stiprina asinsvadu sieniņas, un jods, kas ir labs ārstniecisks un profilaktisks līdzeklis aterosklerozes un sirds ritma traucējumu gadījumos.
Ļoti vērtīgas ir pektīnvielas – tām piemīt spējas piesaistīt un izvadīt no organisma dažādas kaitīgas vielas (žultsskābes, holesterīnu u.c.).
Augs ir bagāts arī ar kālija sāļiem, tāpēc visiem, kas sirgst ar aterosklerozi, tiek ieteikts iekļaut avenes ikdienas ēdienkartē. Teicamais sviedrējošais efekts, par ko rūpējas salicilskābe un ēteriskā eļļa, palīdz izvadīt no organisma vārāmo sāli, kā rezultātā pazeminās arteriālais spiediens.
Vienkāršākais veids, kā saglabāt avenes ārstniecības nolūkiem, ir žāvēšana. Turklāt žāvēt var ne tikai jau nogatavojušās ogas, bet arī tās, kas tikai sākušas nogatavoties.
Vispirms tās vītina saulē, tad žāvē 60 grādus karstā cepeškrāsnī. Žāvētas samaltas ogas var pievienot jebkurai pīrāgu vai biskvītu mīklai. Savas vērtīgās īpašības nezaudē arī sasaldētas ogas, tikai jāņem vērā, ka ilgstoša uzglabāšana (ilgāk par 2 mēnešiem) iespējama tikai temperatūrā, kas nav augstāka par mīnus 18 grādiem.
RECEPTE
aveņu sīrupa pagatavošanai ņem 2 kg svaigu ogu, saspaida ar koka stampiņu, izberž caur sietu un caur marli izspiež sulu. Vienam litram sulas pievieno 2 kg cukura, uzkarsē līdz viršanai un vāra, ik pa brīdim noputojot. Gatavo sīrupu salej applaucētās burciņās.