Daudzi labprātāk saldē augļus un dārzeņus ziemai – šī metode kļūst arvien populārāka, jo vajadzīga vien ietilpīga saldētava, bet produktiem netiek pievienots sāls vai cukurs.
Lai saldētie augļi un dārzeņi saglabātu tajos esošās vērtīgās vielas, jāņem vērā vairāki pareizas saldēšanas principi.
Saldēšanas pamatā ir ne tikai produkti ievietošana saldētavā – tas ir nedaudz vienkāršots priekšstats. Jāņem vērā, ka pārtikas uzglabāšanu ļoti ietekmē ledusskapja atvēršanas laiks. Kad ledusskapi vairākas reizes atver un aizver, tajā iekļūst gaiss un neļauj produktam pienācīgi sasalt.
Tāpēc jāizlemj, tieši ko tu meklē ledusskapī, tas jāpaņem un ātri jāaizver durtiņas. Ja esi iegādājusies augļus vai dārzeņus, centies tos sasaldēt uzreiz pēc iegādes, tādējādi tu novērsīsi ledus veidošanos katra produkta iekšpusē.
Dažādu produktu saldēšana
Piemēram, zemenes, avenes un ērkšķogas jāsaldē uzreiz pēc iegādes, jo ogas var ātri tikt iebojātas, ja tās nav aukstumā. Savukārt persikus, ābolus un plūmes saldē tikai trīs dienas pēc iegādes.
Kopumā augļus var glabāt 12 mēnešus pēc sasaldēšanas, tomēr citrusaugļiem glabāšanas laiks ir tikai seši mēneši citronskābes un vitamīnu dēļ.
Pareiza augļu un dārzeņu saldēšana
Augļus un dārzeņus nomazgā, noņem mizu, sagriež mazos gabaliņos un liek tasē, kur tie var bez problēmām sasalt.
Šajā posmā jāņem vērā, ka daži dārzeņi var zaudēt krāsu un aromātu. Tas notiek fermentu dēļ – tie sāk darboties tikai sasaldēšanas procesa laikā. Lai to novērstu, dārzeņus pirms saldēšanas blanšē. Blanšēšanas laiks dažādiem dārzeņu veidiem ir atšķirīgs.
— Sparģeļi, zaļās pupiņas un brokoļi: 3 minūtes
— Briseles kāposti, baklažāni un kāposti: 4 minūtes
— Garšaugi: 1 minūte
— Burkāni: 3 līdz 5 minūtes atkarībā no lieluma
Produkti, kurus nedrīkst saldēt
Nav ieteicams saldēt piena produktus, jo tie pārāk ātri bojājas. Tas pats attiecas uz marinādēm un mērcēm.