Ķiploku ziedi: jānoņem un jāpagatavo no tiem kaut kas ļoti garšīgs!

10-06-2023

Ekrānuzņēmums

Ķiploku dzinumi noteikti laikus jāizņem, un tad tos var izmantot ēdienos.

Ziemas ķiploku dzinumi vasarā bieži izaug, izsūcot no auga sulas un traucējot normālu augšanu. Tie ir jānogriež, ja vēlaties iegūt bagātīgu ražu. Noskaidrojam, ko darīt, ja ķiploku dzinumi izaug un kā tos izmantot virtuvē.

Kāpēc nepieciešams nogriezt ķiploku ziedkātu dzinumus

Savvaļā ķiploku dzinumi ir nepieciešami sēklu audzēšanai. No tiem izdalās ķiploku daiviņu augšanai nepieciešamās sulas, tāpēc ķiploku galviņa ir maza. Lai gan savvaļas augam daiviņu lielumam nav nozīmes, dārzkopjiem tas ir ļoti svarīgi.

Ķiploku dzinumus ir viegli atpazīt – atšķirībā no plakanām lapām tiem ir cauruļveida forma. Ziedi ir tikai ziemas ķiplokiem
– tādiem, kurus stāda rudenī un atstāj zemē pārziemošanai. Tās sāk augt jūnija sākumā, un līdz mēneša beigām caurulītes galā parādās zieds ar sēklām.



Kad nevajag izņemt dzinumus

Ja vēlaties iegūt ķiploku sēklas, dzinumi nav jānoņem. Atstājiet tos uz dažiem augiem līdz vasaras beigām. Augustā sēklas ziedos nogatavosies un tās varēs novākt. Ietiniet tās papīrā un uzglabājiet tumšā vietā līdz pavasarim. Martā varēsiet audzēt ķiplokus no sēklām.

Kad un kā izņemt ķiploku dzinumus

Pastāv dažādi viedokļi par to, kad noņemt ķiploku dzinumus. Daži dārzkopji uzskata, ka dzinumi jānoņem, tiklīdz tie parādās. Tomēr ātri izaugs jauni.

Lielākā daļa audzētāju dod priekšroku nogaidīt ar apgriešanu, līdz dzinums sāk sagriezties. Ja šāds stublājs tiks nogriezts, tas vairs neaugs.

Kā noņemt ķiploku dzinumus?

Vienkārši nogrieziet tos 1 cm augstumā no pamatnes ar šķērēm – tas ir vismazāk traumatisks veids. Vislabāk to darīt saulainā rītā, lai griezumi uzreiz izžūtu.



Ko pagatavot no ķiploku dzinumiem

Neizmetiet ķiploku dzinumus – tie ir īsts gardums. Pirms gatavošanas ķiploku dzinumus nomazgā, sagriež šķēlītēs un 3-4 minūtes apcep saulespuķu eļļā. Pārkaisiet ar sāli un baudiet kā uzkodu.

Receptes ar ķiploku dzinumiem var būt ļoti dažādas – putras, zupas, olu kultenīši, gaļas ēdieni, šos garšaugus var izmantot kā piedevu. Ja jums patīk konservēt, pagatavojiet marinētus ķiploku dzinumus. Marinādi gatavo tāpat kā marinētiem gurķiem.

LASI ARĪ ŠOS PADOMUS ĶIPLOKU AUDZĒŠANĀ!

Kāds mēslojums vajadzīgs ķiplokiem maijā, lai iegūtu bagātīgu ražu

Kā zemenēm palīdz pienenes un ķiploki? Dabīgi līdzekļi pret slimībām un kaitēkļiem

Ķiploku ziedkātu un diļļu mērce ziemas krājumiem. + Vēl trīs receptes!