Islandes ķērpim ir vēl viena teicama īpašība – tas uzlabo visas hormonu sistēmas darbību, normalizē vielmaiņas procesus, veicina kaitīgo vielu izvadīšanu un atjaunina organismu.
Pret vairogdziedzera hiperfunkciju (difūzais toksiskais kākslis): sajauc Islandes ķērpi, ārstniecības amoliņa lakstus, helēniju ālantes sakni un vilkābeles augļus (no katra pa 4 daļām), melisas lakstus un baldriāna saknes (no katra pa 6 daļām), salvijas lakstus un kailās lakricas saknes (no katra pa 3 daļām) un apiņu rogas (5 daļas). Ēdamkaroti maisījuma aplej ar glāzi verdoša ūdens, stundu nostādina, tad izkāš un dzer pa pusglāzei 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.
Pret alerģiju: pilnu sauju svaiga ķērpja aplej ar aukstu ūdeni, 2 stundas nostādina, nolej caurdurī, nomazgā tekošā ūdenī, izklāj uz dvieļa un izžāvē. Pēc tam aplej ar puslitru verdoša ūdens, 20–25 minūtes vāra uz lēnas uguns, atdzesē, izkāš un izdzer dienas laikā 3 reizēs pusstundu pirms ēšanas.
Organisma attīrīšanai no sārņiem un toksīniem: 2 ēdamkarotes svaiga sasmalcināta ķērpja aplej ar glāzi ābolu etiķa un 2 dienas nostādina. Tējkaroti izvilkuma atšķaida 1/4 glāzes silta ūdens un izdzer uz nakti. Kurss – 2 nedēļas.
Lai vienmēr justos mundrs un vesels, 2 ēdamkarotes svaigas vai 1,5 ēdamkarotes žāvēta ķērpja aplej ar puslitru verdoša ūdens, 10 minūtes vāra uz lēnas uguns, nostādina, izkāš un dzer pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā pēc ēšanas.
Japāņu mediķi atklājuši, ka Islandes ķērpis savienojumā ar zaļo tēju un ārstniecības augiem ir teicams onkoloģisko slimību profilakses līdzeklis. Sajauc žāvētu ķērpi, maura sūrenes, asinszāles un struteņu lakstus (pa 2 daļām no katra), ceļtekas, ūdenspiparu un nātres lapas (pa 3 daļām no katra) un zaļo tēju (100 daļas).
4 tējkarotes maisījuma aplej ar 4 glāzēm silta ūdens, uz lēnas uguns uzkarsē līdz viršanai, 3 minūtes vāra, stundu nostādina. Dzer siltu pa glāzei 4 reizes dienā ēdienreižu starplaikos.