Karpatu kūka – gaisīgi biskvīti, daudz burvīga krēma. Slavenās poļu tortes recepte

31-05-2021

Tradicionāls poļu deserts – bagātīgi daudz krēma, gaisīgi vārītās mīklas biskvīti. To nosaukuši par Karpatu torti nelīdzenās virsmas dēļ – tā atgādinot kalnus.

Sastāvdaļas mīklai

120 ml ūdens

120 ml piena

Pustējkarote sāls

1 tējkarote cukura

80 g sviesta

150 g miltu

4 olas

Sastāvdaļas krēmam

2 olas

150 g cukura

50 g kukurūzas cietes

Pustējkarote vaniļas ekstrakta

500 ml piena

180 g sviesta

2 tējkarotes pūdercukura

Pagatavošana

1․ Katlā vai dziļā pannā apvieno ūdeni, pienu, sāli, cukuru un sasildītu sviestu.

2․ Ļauj uzvārīties. Pastāvīgi maisot, pieber miltus. Turpina maisīt, vāra 3 – 4 minūtes.

3․ Kad mīkla kļuvusi viendabīga un sāk atlipt no katla malām, noņem no uguns un nedaudz atdzesē.

4․ Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 °С. Apaļu formu 22 cm diametrā izklāj ar cepamo papīru.

5․ Pievieno mīklai olas pa vienai, katru reizi rūpīgi izmaisot ar putojamo slotiņu. Liek pusi mīklas formā.

6․ Cep biskvītu sakarsētā cepeškrāsnī 30–35 minūtes zeltaini brūnu. Cepšanas laikā krasni neatveriet!

7․ Tāpat izcep biskvītu otrai mīklas daļai. Abus atdzesē.



8․ Ar putojamo slotiņu sakuļ olas un cukuru viendabīgā masā kopā ar cieti un vaniļas ekstraktu. Katliņā uzvāra pienu.

9․ Pastāvīgi maisot olu masu ar putojamo slotiņu, pielej tai pusi karstā piena.

10․ Apvieno olu maisījumu ar atlikušo pienu, liek krēmu atpakaļ uz uguns. Ļauj uzvārīties un vāra 3–4 minūtes, līdz sabiezējis, pastāvīgi maisot.

11․ Noņem krēmu no uguns, turpina maisīt 1 minūti. Atdzesē, pārsedz ar pārtikas plēvi un ieliek ledusskapī uz 1 – 2 stundām.

12․ Atdzisušo krēmu kopā ar sasildītu sviestu sakuļ ar mikseri gaisīgā, viendabīgā masā.

13․ Vienu biskvītu ievieto kulinārijas gredzenā, uz tā klāj visu krēmu, izlīdzinot ar lāpstiņu. Pārsedz
ar otru krēmu.

14․ Ievieto torti ledusskapī uz 3 – 4 stundām. Izņem desertu no gredzena un pārkaisa ar pūdercukuru.

IZMĒĢINI ARĪ ŠĪS RECEPTES

Maiga banānu kūka, kas nav pat jācep! + Vēl piecas tortes bez cepšanas

Pankūku torte ar krējuma krēmu. + Pankūku pavārgrāmata par godu Masļeņicai!

Kārtainā tortīte ar svaigu gurķi. + Vēl trīs sāļās tortes!

Žāvētu augļu torte. + Vēl trīs gardi deserti ar žāvētiem augļiem