Kāpostu kvass. Lielisks veids, kā atjaunot zarnu mikrofloru

28-05-2018

kapostu_kvass


Kāpostu kvass, pagatavots bez sāls, ir ārkārtīgi vērtīgs produkts, kurā notikusi dabīga fermentācija, tādējādi bagātinot to ar noderīgām simbiotiskām baktērijām. Tas palīdz pret dažādām kuņģa un zarnu trakta slimībām, reimatisma, aptaukošanās, urīnceļu saslimšanu gadījumā.

Kāpostu kvasā ir vitamīns В12 un pienskābe — slavens antioksidants, kas palīdz saglabāt jaunību un spēku. Sākotnēji šķiet, ka kvass ir reti negarda dzira, bet pēc nedēļas jau pieradīsi, turklāt tas lieliski uzmundrina un nostiprina organismu, darbojas kā priobiotiķis.

Kāpostu kvasā ir daudz vitamīnu un mikroelementu, tostarp kalcija, tāpēc tas nāk par labu arī kaulu sistēmai.

Pagatavo mājās!
Ņem 1 kg balto kāpostu, sagriež prāvos gabalos un liek blenderī. Pārlej ar 1,6 l filtrēta ūdens. Visu sablendē. Ja nav blendera, kāpostus sīki sasmalcina. Masu salej trīslitru burkā.

Svarīgi: burkā jāpaliek vietai gaisam!

Pievieno 3 lauru lapas, 1 ēdamkaroti diļļu sēklu vai 1 tējkaroti timiāna. Pārsedz ar salveti vai auduma gabaliņu. Noliek tumšā vietā istabas temperatūrā (piemēram, virtuves skapī). Izņem un samaisa ik pa 12 stundām, liek atpakaļ.

Sākumā odīs ne sevišķi patīkami, pieaugs apjoms un šķidrums burbuļos – tas ir normāli.

Pēc tam, pēc dienām 3 (bet, iespējams, arī ātrāk – pēc 1,5 – 2 dienām) parādīsies skābētu kāpostu aromāts, burbuļošana beigsies. Kad tas notiks, kvasu jāizkāš caur sietu vai marli, biezumus izmet, iegūto šķidrumu liek ledusskapī. Dzer 30 minūtes pirms ēšanas 3 reizes dienā pa 0,5 līdz 1 glāzei.