Kā un kad novākt tomātus, lai būtu saldi un garšīgi?

02-08-2023

Foto – Pixabay

Katrs dārznieks vēlas zināt, kad novākt tomātus, lai tie būtu saldi, vai ir jāgaida, līdz tie ir pilnībā nosārtuši, vai arī ir vērts tos novākt nedaudz agrāk.

Kā palīdzēt zaļajiem tomātiem nogatavoties “pareizajā” tempā, lai raža būtu “labāka” un garšīgāka.

Tomāti vislabāk nogatavojas siltā laikā, kas nozīmē, ka to augļi tuvākajās nedēļās kļūs sarkani. Dārzkopības eksperts portālam Express.co.uk pastāstīja, kā vislabāk noteikt, vai tomāti ir nogatavojušies novākšanai.

Kad var novākt tomātu ražu

Raža var būt gatava novākšanai no vasaras sākuma un visas sezonas garumā atkarībā no tā, kad tomāti tika iesēti un iestādīti zemē.

Eksperts iesaka izvēlēties tādus augļus, kas ir stingri uz tausti un nedaudz oranžā krāsā. Tiem nav jāsasniedz pilnīga šķirnes krāsa, jo pēc novākšanas tie turpinās nogatavoties.

Kādas ir agrīnas tomātu ražas novākšanas priekšrocības?

Agrīna novākšana samazina arī iespēju, ka tomātus bojās kukaiņi un slimības.

Kad augam būs aptuveni seši līdz astoņi zari, augļi sāks augt un iegūs atbilstošu krāsu, kas parasti ir spilgti sarkana, bet retāk sastopamajām šķirnēm var būt arī gaiši oranža vai dzeltena.

Kā novākt tomātus

Kad esat gatavi novākt augļus, vienkārši noplēsiet tomātus no auga, atstājot zieda formas lapu augšā. Pēc eksperta teiktā, tas palīdzēs augļiem nogatavoties pareizajā tempā.

Kā uzglabāt tomātus pēc novākšanas

Pēc novākšanas tomātus glabājiet ārpus tiešas saules gaismas, lai nodrošinātu vienmērīgu nogatavošanos.

Līdz pilnīgai nogatavošanās pakāpei novietojiet tos vēsā, tumšā vietā vienā slānī un pirms ēšanas uz dažām stundām ievietojiet ledusskapī.



Kā panākt, lai novāktie tomāti nogatavotos ātrāk

Lai tomāti nogatavotos ātrāk, ievietojiet tos kastē kopā ar banānu, kas izdalīs etilēnu – ar augļu nogatavošanos saistītu hormonu, kas palīdzēs paātrināt nogatavošanās procesu.

Arī āboli izdala to pašu gāzi, bet banāni parasti darbojas labāk. Jums regulāri jāpārbauda kaste un jāizņem tomāti, tiklīdz tie ir nogatavojušies.

Tomātus vislabāk ēst svaigus, cik vien iespējams. Taču, ja tomātu ir pārāk daudz, pilnībā nogatavojušos tomātus var uzglabāt ledusskapī aptuveni nedēļu.

Kāpēc tomātus labāk neglabāt ledusskapī?

Centieties tos ilgstoši neglabāt ledusskapī, jo to konsistence var sabojāties. Pirms ēšanas tos novietojiet istabas temperatūrā, lai izbaudītu visu to garšu.



LASI ARĪ ŠOS PADOMUS!

Nosarks divās dienās! Kā paātrināt tomātu nogatavošanos?

Ko darīt tomātu galotnes sausās puves gadījumā Šie padomi var glābt ražu!

Lai neviens neietu zudībā! Kā nogatavināt tomātus laukā un telpās