
Foto – Pixabay
Ja vēlaties būt pārliecināti par pagatavotā ēdiena garšu, jāizmanto kvalitatīvi produkti. Tikai tad varat sagaidīt labu rezultātu. Taču, lai gan vairuma sastāvdaļu kvalitāti var noteikt pēc smaržas vai garšas, ir daži triki, kā pārbaudīt citas.
Dažos gadījumos varam palīdzēt. Piemēram, mēs jums pastāstīsim, kā pārbaudīt augu eļļas kvalitāti.
Kā pārbaudīt augu eļļas kvalitāti
Saulespuķu eļļu mēs pievienojam daudziem ēdieniem, ko gatavojam, tāpēc tās kvalitāte nozīmē ļoti daudz. Bojāta vai nekvalitatīva eļļa var padarīt sliktāku pat pārbaudītu recepti. Protams, vislabāk ir pārbaudīt eļļas kvalitāti, kad to pērkat, lai netērētu papildu naudu.
Lai eļļu pārbaudītu veikalā, pudele ir jāgriež otrādi un labi jāsakrata. Kvalitatīvai saulespuķu eļļai vajadzētu parādīties vienmērīgiem maziem burbulīšiem.
Ja šķidrums pudelē paliek vienādas biezas konsistences, tas liecina, ka ražošanas laikā ir pieļautas kļūdas. Tāpēc šādu produktu nevajadzētu iegādāties.
Ja tirgū iegādājaties pudelēs pildītu saulespuķu eļļu, pirms tās iegādes ir jānogaršo tās smarža. Labam produktam ir jūtama patīkama sēklu smarža.
Ja smarža ir rūgta, tā ir zīme, ka eļļa ir pārgatavota vai vienkārši nedaudz novecojusi, tāpēc to nevajadzētu pirkt.
Šis noteikums attiecas uz nerafinētu eļļu. Rafinētai eļļai nedrīkst būt nekādas smaržas.
Kā noteikt kvalitatīvu augu eļļu mājas apstākļos
Ir vairāki pārbaudīti veidi, kā noteikt iegādātā produkta kvalitāti.
Sāls
Ielejiet 50 ml augu eļļas caurspīdīgā traukā.
Pievienojiet eļļai 0,5 tējkarotes sāls un samaisiet. Kas notiek ar sāli?
Ja tā ir vismaz daļēji izšķīdusi, tas nozīmē, ka eļļā ir nedaudz ūdens.
Šāds produkts cepšanas laikā sadegs un izšļakstīsies. Ja eļļa ir labas kvalitātes, sāls pakāpeniski nosēdīsies trauka dibenā, bet neizšķīdīs.
Salvetes
Nelielā trauciņā, piemēram, glāzītē, ielejiet nedaudz eļļas. Pārklājiet to ar auduma salveti, stingri piespiediet un uz sekundi apgrieziet.
Tagad pievērsiet uzmanību tam, kā izskatās eļļas kārtiņa. Kvalitatīvas augu eļļas blīvums neļaus tai pārāk ātri izplatīties ārpus veidnes. Tāpēc jums priekšā jābūt skaidram apaļam kaudzes formas plankumam.
Ja plankums tomēr ir izplatījies tālāk, tas nozīmē, ka eļļa ir atšķaidīta ar ūdeni.
Jods
Šo testēšanas metodi ļoti iecienījuši vecākās paaudzes cilvēki, jo jods vienmēr bezkompromisa kārtā nosaka produktu piedevas.
Lai noteiktu saulespuķu eļļas kvalitāti, ielejiet nedaudz produkta caurspīdīgā traukā un pievienojiet pilienu joda.
Ja eļļa ir kvalitatīva, tas saglabāsies uz virsmas, saglabājot savu formu.
Ja jods nogrimst apakšā, noslāņojas vai sadalās, tā ir droša zīme, ka produkta ražošanā izmantotas papildu sastāvdaļas. Tas nozīmē, ka eļļa ir nekvalitatīva.
Mēs ceram, ka mūsu padomi jums būs noderīgi. Starp citu, nekvalitatīva augu eļļa ne vienmēr ir jāizmet. To var izmantot sarežģītu traipu mazgāšanai. Tā ir ļoti efektīva!
LASI ARĪ ŠOS PADOMUS!
Augu eļļas. Kas jāzina par katru no astoņiem veidiem‘
Augu eļļas mājas aptieciņā. Kā palīdz mežrozīte, asinszāle, raudene?