Kā notīrīt grila restes? Un atkal jau palīdz kokakola, etiķis, sīpols!

14-06-2023

Foto – Pixabay


Notīrīt piedegumus no grila var būt grūti, īpaši, ja tas jau ir novecojis. Labākais veids, kā izvairīties no šīs problēmas, ir profilakse.

Pēc tam, kad esat pagatavojis gardu maltīti, vienmēr seko nepatīkamā gatavošanas daļa – mazgāšana, un gatavošana uz ugunskura vai grila nav izņēmums. Tāpēc šeit atradīsiet, kā nodrošināt, lai jūsu grila režģi paliktu tīri un kārtīgi, lai jūs atkal varētu grilēt gaļu un dārzeņus bez liekām raizēm.

Kā novērst piedegumu?

Tāpat kā jebkurā citā gadījumā, vislabākais veids, kā no kaut kā izvairīties, ir mēģināt novērst problēmu. Un arī mūsu gadījumā šis noteikums darbojas.

Lai izvairītos no piedegšanas, pirms ēdiena gatavošanas grilēšanas režģi vajadzētu ieziest ar cepamo eļļu vai speķi. Tas novērš ēdiena pielipšanu pie režģa un apdegšanu, kā arī ļauj izvairīties no papildu pūlēm tīrīšanas laikā.



Ir vairāki veidi, kā tīrīt čuguna grila režģi (un arī citus materiālus):

– uzkarsējot līdz augstai temperatūrai;

– mērcējot ūdenī;

– izmantojot improvizētus tīrīšanas rīkus;

– izmantojiet grila režģu tīrīšanas līdzekli.

Starp citu, šim nolūkam ir speciālas metāla birstes, un neatkarīgi no tīrīšanas metodes mēs iesakām tās iegādāties.

Savukārt čuguna režģiem ar emaljas pārklājumu (tādi parasti tiek izmantoti gāzes grilos) jāizmanto tikai tās. Citi metāla instrumenti (tas pats nazis) var sabojāt emalju, kas ievērojami samazina grila kalpošanas laiku.

Viens no veidiem, kā iztīrīt jebkuru grilu, ir turēt to virs uguns. Ja tas ir gāzes grils, tad uzkarsējiet to līdz augstai temperatūrai un atstājiet ar aizvērtu vāku uz kādu laiku. 10-15 minūtes ir pietiekami ilgs laiks, lai lipīgais ēdiens “izdegtu” līdz pelniem, un tad to var viegli notīrīt ar speciālu metāla birsti.

Ja grilēšanai izmantojat parastas restes, arī derēs šī metode. Atkārtoti turiet tās uz uguns (protams, bez ēdiena), ēdiena paliekas pārogļosies, un tās varēsiet viegli nokasīt ar birstīti.

Ja vairs nav iespējams iekurināt uguni un arī gāze beigusies, ievietojiet režģi ūdenī (vai vismaz pārklājiet to ar mitru dvieli). Sodrēji un citi netīrumi iesūksies, un pēc tam grilu varēsiet bez pūlēm nomazgāt.

Starp citu, lielisks padoms visā šajā lietā ir sākt tīrīt iesmiņus un režģus uzreiz pēc gatavošanas. Un neaizmirstiet tos sausus, lai novērstu rūsēšanu.

Grila grila tīrīšanas līdzeklis no vecmāmiņas piezīmju grāmatiņas

Foto – Pixabay

Dažas parocīgas metodes, kā cīnīties ar grila rūsu, ir dzeramā soda un citrons (vai galda etiķis). Lai pagatavotu šķīdumu, ņemiet:

– vienu glāzi cepamās sodas;

– glāzi ūdens;

– divu vidēji lielu citronu sulu.

Sajauciet visas sastāvdaļas, uzlejiet šo šķīdumu uz režģa un atstājiet to uz dažām stundām (ideāli būtu uz nakti). Pēc tam noslaukiet to ar sūkli un noņemiet ogles nogulšņu atliekas ar metāla birstīti.

Sodu var izmantot arī bez citrona sulas – vienkārši uzkaisiet to uz režģa, nedaudz samitriniet to ar ūdeni un berzējiet ar sūkli, līdz tas spīd.



Sevišķi efektīvs ir arī etiķis. Sajauciet to ar ūdeni proporcijā viens pret vienu, uzklājiet uz grila, atstājiet uz 10-15 minūtēm un pēc tam noslaukiet.

Ja tikko esat pabeidzis gatavot ēdienu un grils vēl ir karsts, varat izmantot sīpolu. Pārgrieziet uz pusēm un uzberiet uz grila. Tā sula salīdzinoši viegli izšķīdinās taukus. Taču šī iespēja nepalīdzēs pret veciem netīrumiem.

Varat mēģiniet uz grila uzliet kokakolu. Tajā esošā ortofosforskābe labi cīnās ar netīrumiem, un mēs jau iepriekš esam stāstījuši, kā iztīrīt tualeti ar Coca-Cola. Tā ir arī lieliski piemērota grilam.

Ievietojiet grilu dzērienā uz divām stundām, pēc tam nedaudz noslaukiet ar metāla birsti un noskalojiet ar ūdeni.

Un visbeidzot, ja jūs neuzticaties “vectētiņa” metodēm, veikalos varat iegādāties grila grila tīrīšanas līdzekli un, sekojot instrukcijai, notīrīt to no netīrumiem. Viss ir atkarīgs no ražotāja, tilpuma un grila materiāla.



LASI ARĪ ŠOS PADOMUS!

Noderīgi padomi grilēšanai. + Desmit grila ēdienu receptes!

Noderīgi knifiņi cepeškrāsns un grila tīrīšanai

Gatavojamies grila sezonai: receptes ar lasi, skumbriju, doradu