Kā iesālīt speķi, lai tas izdotos mīksts. + Piecas receptes!

05-03-2023

Speķis ir iecienīts produkts, tāpēc tos patērē ne tikai svaigu, bet arī sālītu ilgākai lietošanai. Šodien pastāstīsim, kā sālīt speķi, lai tas būtu mīksts un garšīgs.

Nav grūti iesālīt speķi ātri un pareizi. Ir dažādi veidi, kā to iemarinēt garšīgi. Apskatīsim dažus no tiem.

Pirms sausās sālīšanas speķi nav jāmazgā. Lai atbrīvotos no jebkādiem piemaisījumiem, pietiek tos noskrāpēt ar nazi. Bet, ja esat mazgājis, noteikti nosusiniet, piemēram, ar papīra dvieļiem.

Lai speķis labāk iesālītos, sagrieziet to mazākos gabaliņos un veiciet iegriezumus ik pēc 4-6 cm.



Sāls un garšvielas

Foto – Pixabay

Tad bagātīgi iesmērējiet ar sāli no visām pusēm. Ieteicams izmantot rupji maltu akmens sāli.

Lai iegūtu papildu pikantumu, sāli var sajaukt ar citām garšvielām, piemēram, pipariem, un pievienot lauru lapu.

Pēc tam to ievietojiet traukā vai maisiņā, pievienojiet vēl sāli un ievietojiet ledusskapī. Pēc dažām dienām speķis ir gatavs ēšanai.

Cita recepte iesaka ieziest speķi ar sāli un dažādām garšvielām, atstāt to istabas temperatūrā trīs līdz četras stundas, tad ietīt vaska papīrā, pēc tam folijā un uz pāris dienām – saldētavā.



Nedrīkst pārsālīt!

Vienam kilogramam speķa nepieciešami apmēram divsimt grami sāls. Produktu nedrīkst pārsālīt – tas uzsūks tik sāls, cik nepieciešams. Un atcerieties, ka šādu speķi drīkst uzglabāt ne ilgāk kā mēnesi.

Speķis burkā

Var arī sālīt speķi burkā sausā veidā.

Lai to izdarītu, produktu nomazgā, nosusina un sagriež nelielos gabaliņos, no kuriem katru pārkaisa ar sāli.

Burkas apakšā ieber sāli un ievieto tajā sagriezto speķi, katru gabaliņu papildus apkaisot ar sāli.

Burku aizver un atstāj ledusskapī uz piecām dienām. Uz 700 gramiem speķa vajadzīgas apmēram 5 ēdamkarotes sāls.

Kā sālīt speķi ar karsto metodi

Ir ātrāks veids, kā sālīt speķi burkā.

Lai to izdarītu, 200 gramus speķa sagriež tik plānās šķēlītēs, kādas plāno pasniegt.

Ieliekam tās burkā, pievienojam 3 ēdamkarotes sāls, dažas smalki sagrieztas ķiploka daiviņas, melnos piparus zirnīšu veidā (apmēram tējkaroti) un dažas lauru lapas.

Aplej ar verdošu ūdeni tā, lai ūdens pilnībā nosegtu speķi, uzliek vāciņu un pagaida, līdz produkts atdziest. Speķis būs gatavs 2-3 stundu laikā.

Kā sālīt speķi sālījumā – receptes

Vēl viens veids, kā marinēt speķi, ir pagatavot sālījumu. Lai to izdarītu, uzvāra litru ūdens, pievieno lauru lapu, sāli, sasmalcinātu ķiploka galviņu un maltus piparus. Ļaujam sālījumam atdzist un ieberam tajā sagrieztu speķi. Pēc piecām dienām to var izņemt.

Vēl viena recepte speķa sālīšanai karstā sālījumā. Uz 700 gramiem produkta uzvāra 1,5 litrus ūdens un pievieno tam šādas garšvielas:

– četras lauru lapas;

– 7 ēdamkarotes sāls;

– piparus (10 graudiņus);

– 8 sasmalcinātas ķiploku daiviņas.

Šo sālījumu vāra divas minūtes, tad pārlej to pār speķi un pārklāj ar vāku vai bļodu.

Kad tas atdzisis, ielieciet to ledusskapī un uzglabājiet tur trīs dienas. Pēc tam speķi izņem no sālījuma, nosusina ar papīra dvieļiem un no visām pusēm pārber ar garšvielām, tostarp:

– 1,5 tējkarotes maltu piparu;

– 4 tējkarotes sāls;

– 2 tējkarotes paprikas;

– 6 sasmalcinātas ķiploka daiviņas.

Speķi ietin pārtikas plēvē un ievieto saldētavā uz 24 stundām. Starp citu, šim variantam labāk izmantot speķi ar liesuma slānīti.

IZMĒĢINI ARĪ ŠĪS RECEPTES!

Garšvielās sālīts speķītis. + Vēl trīs receptes mājas gaumē!

Speķītis pikantā sālījumā. + Vēl trīs receptes!

Speķītis karstā sālījumā – varena ideja. + Vēl piecas receptes!