Tuvojas Lieldienas, kas jau izsenis ir tradīcijām bagāti svētki. Lai arī katrā mājā tos mēdz godāt atšķirīgi, svētku maltīte ir neiztrūkstoša Lieldienu sastāvdaļa. Latvijas gardāko stāstu stāstniece un Rimi gardēde Ilze Jurkāne dalās ar savas ģimenes piecām receptēm, bez kurām viņas Lieldienas nebūtu iedomājamas.
“Jēra cepetis ir viens no maniem iecienītākajiem Lieldienu svētku ēdieniem, ar ko cienāt viesus. Šim cepetim viens no svarīgākajiem aspektiem ir jēra vecums – ļoti svarīgi, lai tas ir jauns, aptuveni 5 – 8 mēnešu vecs,” norāda Rimi gardēde Ilze Jurkāne.
Sastāvdaļas
• 1 ½ – 2 kg jēra kājas cepetis. Ja kauls nav izņemts, tad 2 – 2 ½ kg
• 8 – 10 ķiploka daiviņas, gareniski sagrieztas četrās daļās
• Rozmarīns
• Olīveļļa
• Sāls, pipari, provansas garšvielas
• Kartupeļi
• Burkāni
Pagatavošana
Ar asu nazi ik pa 5 cm veic iegriezumus cepetī un ieliek ķiploka gabaliņu un kādu rozmarīna adatiņu.
Gaļu iesmērē ar olīveļļu un apkaisa ar rupju sāli, piecu piparu maisījumu un Provansas garšvielām.
Ieliek cepamā pannā un ielej krūzīti ūdens. Cep 225 grādos pusotru līdz divas stundas. Kad gaļa ir cepusies stundu, pievieno sagrieztus kartupeļus un burkānus. Dārzeņus apkaisa ar sāli un garšvielām.
JĒRA CEPETI PIEDĀVĀ ARĪ PASAULSLAVENAIS PAVĀRS DŽEIMIJS OLIVERS!