Nepieciešams
5 litri piena, 1 kg biezpiena, 3 olas, 100 g sviesta, 100 g skāba krējuma, sāls un ķimenes.
Pagatavošana
Pienu, nepārtraukti maisot, uzkarsē un pievieno saberztu biezpienu. No biezpiena skābuma piens pamazām sarec.
Ja biezpiens ir salds, tad, lai piens ātrāk sarecētu un labāk atdalītos sūkaliņas, biezpienam pēc saberšanas pievieno rūgušpienu (½ litru) un samaisa.
Kad piens sarecējis un suliņas atdalījušās, maisīšanu un sildīšanu pārtrauc, ļauj piena receklim nogulsnēties trauka dibenā. Tad suliņas nolej, biezpiena masu ielej mitrā drānā, maisot un velmējot pēc iespējas ātrāk notecina suliņas, neļaujot masai atdzist.
Pēc tam masu liek katliņā izkausētā sviestā un maisot pa daļām pievieno ar krējumu, sāli un ķimenēm sakultu olu. Karsē, līdz masa kļūst viendabīga (īsāku laiku karsējot, siers būs irdenāks, ilgāku – sīkstāks). Gatavo siera masu liek ar sviestu ieziestā apaļā traukā, novieto vēsā telpā zem sloga un nospiež rituļa veidā.
Atdzisušu sieru sagriež šķēlēs, kārto lēzenā traukā un pasniedz ar sviestu, medu.