Ideāla maltīte mājās? Virtuves tehnikas knifos dalās lietpratēji

02-03-2017

Digitālie svari – visa pamats

Viesojoties Rīgā, Blūmentāls lekcijā atzina, ka profesionālajā virtuvē improvizēt nedrīkst. Klients vēlas baudīt tieši tādu maltīti, kāda solīta, tāpēc stingri jāseko receptēm. Arī Latvijas labākā restorāna “Vincents” šefpavārs Mārtiņš Rītiņš piekrīt, ka restorāna virtuvē intuīcijai nav vietas, jo maltītei vienmēr jābūt vienlīdz labai. Proti, ne vien jālieto kvalitatīvas izejvielas, bet arī precīzi jāievēro instrukcijas.

“Mājas virtuvē var spēlēties, eksperimentēt un cerēt, ka viss izdosies. Taču, ja gatavojat reti, tad labāk sākumā, piemēram, garšvielas pielikt mazāk un, ja nepieciešams, pamazām papildināt. Savukārt konditorejai ir nepieciešama teju ķīmijas laboratorijas precizitāte arī mājas apstākļos,” tā Rītiņš.

Pēc Blūmentāla paustā, digitālie svari ir viena no būtiskākajām mājas virtuves ierīcēm, jo, viņaprāt, pat vissīkākā neprecizitāte var sabojāt maltīti. Piemēram, milti ir viegls pūderis ar daudz gaisa molekulām starp graudaugu daļiņām. Tas nozīmē, ka to var brīvi iebērt traukā vai saspiest. Tātad vienā krūzītē katru reizi var ietilpt atšķirīgs daudzums miltu. Ja mērīšanai izmanto veco labo metodi – glāzi, krūzi vai acumēru, tad cerētā gaisīgā biskvīta vietā ātri vien var iegūt cietu gumiju.

Uzticams mikseris saudzē rokas un uzlabo rezultātus
8virtuve


“Labs putotājs noder vairāku ēdienu gatavošanai, sākot no olu baltuma līdz pat kartupeļiem. Protams, koka karote ir labs palīgs virtuvē, īpaši, kad jāievieš kārtība, bet tā noteikti nespēj paveikt to, ko kārtīgs mikseris,” uzsver Rītiņš.

Patiesi – uzticams mikseris saudzēs jūsu rokas un sajauks sastāvdaļas daudz rūpīgāk. Restorānu servisa skolas īpašnieks un restorāna “Ferma” šefpavārs Māris Astičs piekodina pirms miksera iegādes izzināt, kas to ir izstrādājis, un pievērst uzmanību tam, kur atrodas lāpstiņa.

“Proti, mikserim ir svarīga ne vien jauda, bet arī lāpstiņas novietojums. Jo lāpstiņa ir tuvāk malai, jo vienmērīgāks būs kulšanas process un tiks iegūts precīzāks rezultāts. Parasti ir manāms, ja ierīces izgatavošanā ir piedalījies profesionāls šefpavārs. Tā uzreiz darbojas citādāk, precīzāk,” skaidro Astičs.

Viedā ierīce tējai atklāj jaunas garšas virsotnes
11virtuve
Pat tik šķietami vienkāršu lietu kā tēju var pagatavot vairākos veidos. Vieda tējas gatavošanas ierīce ir gluži kā cieņas izrādīšana japāņiem, kuri tēju tur lielā godā, bet mēs visbiežāk neprotam to kārtīgi sagatavot. Pareizā temperatūrā gatavotai tējai ir pavisam cita garša! Piemēram, zaļā tēja mums lielākoties asociējas ar rūgtumu, taču, izmantojot pareizo tehniku, tā būs maiga un gaisīga.

Parasti mēs pārlejam tēju ar karstu ūdeni un reizēm par to pat piemirstam, taču mūsdienu ierīcēm pietiek vien iestatīt pagatavošanas laiku, stiprumu un kādu tēju gatavosim. Tā pati izvēlas pareizo temperatūru un nosaka, cik ilgi tējai jābūt ūdenī. Mums atliek vien nesteidzīgi izbaudīt!

Jaudīga cepeškrāsns ir teju neaizvietojams palīgs
Pēc Astiča paustā, cepeškrāsns ir jāizvēlas iespējami vienkāršāka, lai nav 15 minūtes jāstāv un jādomā, kā iestatīt pareizo funkciju. Protams, ir svarīgi, lai ierīce ir jaudīga, viegli kopjama un ilgi kalpotu. Ideāli, ja tajā var ievietot vismaz vienu veselu sivēnu.

Mājas virtuvei ideāla būs kompakta un jaudīga cepeškrāsns, kurai var iestatīt pagatavošanas laiku. Iedomājieties: jūs ierodaties mājās, bet perfekta maltīte jau ir gatava!

Aprīko virtuvi ar saprātu
Atsaucoties uz savu kolēģi Kasparu Jansonu, Astičs uzsver, ka svarīgāk par virtuvē izmantoto aprīkojumu ir prasme pagatavot maltīti no tā, kas ir pieejams. Turklāt ir svarīgi neapmaldīties visā plašajā piedāvājuma klāstā, bet gan apdomāt reālo ierīces lietderību.

“Pat, ja ierīce ir liela, taču skaidri zinu, ka tā ietaupīs vairāku stundu darbu un būs vieglāk strādāt, tad tā ir nepieciešama. Galu galā, tieši tāpēc arī visas ierīces tiek ražotas, lai padarītu mūsu dzīvi ērtāku un ietaupītu laiku, kuru mēs varam pavadīt daudz produktīvāk!” ir pārliecināts Māris.

Par “Sage”
No šā gada februāra Baltijā un Skandināvijā zināmais premium mājas virtuves ierīču zīmols “Stollar” pārtop par “Sage”. Tas sākotnēji tika radīts Lielbritānijas tirgum, taču tagad tiks izmantots visā Eiropā, tā apvienojot visus produktus. Vārds “Sage” ir angļu valodas vecvārds, kas apzīmē viedumu – vistiešākajā mērā atbilstošs “Sage” ierīcēm. Uzņēmuma piedāvātas inovatīvās ierīces ļauj izcelt un saglabāt produktu garšas un struktūras nianses, vienlaikus atvieglojot gatavošanu.

Par Hestonu Blūmentālu
Hestona Blumentāla vārdu visā pasaulē saista ar ēdienu avangarda kustības dzinējspēku. Restorānu “The Fat Duck” viņš atklāja 1995.gadā. Pēc deviņiem gadiem tas tika apbalvots ar trīs “Michelin” zvaigznēm, un restorāna desmitajā gadadienā restorānu žurnāls “50 labākie restorāni pasaulē” to nodēvēja par “Labāko restorānu pasaulē” (un līdz šai dienai tas ir saglabājis savu pozīciju saraksta TOP3).

Lasīt tālāk: 1 2