Dzerot tēju vai kafiju, roka tā vien stiepjas pēc kaut kā garda. Lai pārāk neatbalstītu šokolādes batoniņu ražotājus, pagatavosim gardumus paši. Lētāk un drošāk. Kraukšķīgie griljāžas cepumiņi ir īpaši garšīgs našķis!
Valriekstus var aizstāt ar mandelēm, lazdu riekstiem vai zemesriekstiem. Lai pildījums izdotos vēl aromātiskāks, riekstus vēlams iepriekš apcept pannā. Tējkarote citrona sulas vai šķipsniņa citrona miziņas, kuras pievieno mīklai, patīkami atsvaidzinās garšu.
Sastāvdaļas
300 g kviešu miltu
140 g cukura
1 ēdamkarote ūdens
150 g valriekstu
40 g saldā krējuma
240 g sviesta
1 ola
100 g saulespuļu sēklu
50 g medus
Pagatavošana
1. Miltus izsijā, sajauc ar 100 g cukura, pievieno 200 g sviesta, kas sarīvēts vai sagriezts mazos kubiņos. Pielej aukstu ūdeni, pievieno olu, iejauc mīklu. Saveļ masu bumbā, ietin pārtikas plēvē un liek uz stundu ledusskapī.
2. Mīklu izrullē 5 mm plāksnē, no kuras ar glāzi vai formiņu izspiež apaļus cepumiņus. Kārto tos uz pannas, kas izklāta ar pergamentu, liek cepeškrāsnī uz 10 minūtēm 200 grādu temperatūrā.
3. Pannā sajauc medu, atlikušo cukuru, saldo krējumu. Ļauj maisījumam uzvārīties, pēc tam vāra 3-4 minūtes. Pievieno masai saulespuķu sēklas, sasmalcinātus riekstus, samaisa.
4. Uz katra cepuma liek pa karotei pildījuma, liek cepumus atpakaļ cepeškrāsnī vēl uz 7 minūtēm.
Cepumiņus var ņemt līdzi uz darbu, lai panašķotos pats un uzcienātu kolēģs.