
Foto – Viktorija Kožemjakina. ELVI publicitātes foto
Mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā divas vegānisku ēdienu receptes, kas sniegs burvīgu sāta sajūtu un noteikti būs labs un garšīgs papildinājums uzturā arī tiem, kam nebūt negrasās kļūt par vegāniem, taču novērtē jaunu garšu baudījumu.
Griķu putra ar augu pienu
(Gatavošanas laiks 10 min + laiks izmērcēšanai)
Pat tiem, kas putras brokastīs ēd bieži, par griķu putru tomēr gadās piemirst, taču velti! Griķu putra satur visas neaizstājamās aminoskābes, daudz magnija un vara, selēnu un E vitamīnu, arī spēcīgus antioksidantus kvercetīnu un rutīnu, kas organismam palīdz cīnīties pret dažādiem iekaisuma procesiem. Griķos esošās šķiedrvielas lieliski uzlabo gremošanas trakta darbību.
Iesakām izmēģināt šo putru, kas lieliski derēs gan vegāniska uztura lietotājiem, gan cilvēkiem ar glutēna nepanesību, gan tiem, kas vienkārši vēlas dažādot savu uzturu.
Lai ēdienam būtu vairāk olbaltumvielu, iesakām izmantot sojas pienu un noteikti baudīšanas laikā pievienot riekstu sviestu, kas ēdienu bagātinās ne vien ar olbaltumvielām, bet arī vērtīgiem taukiem.
Sastāvdaļas
(2 porcijām)
100 g uzbriedinātu griķu (izmērcē tos vismaz 2 stundas pirms gatavošanas)
200-300 ml mandeļu, kokosriekstu vai sojas piena
1/4 tējk. kardamona
1 ēdamk. vaniļas cukura
šķipsna sāls
dabīgs riekstu sviests pasniegšanai
Pasniegšanai
apceptas kokosriekstu skaidiņas, pistācijas, avenes
Pagatavošana
Izmērcētus griķus viegli sablendē – tā, lai aptuveni divas trešdaļas griķu ir sablendēti, bet viena trešdaļa graudu palikuši veseli.
Griķus pārliec katliņā, pielej augu pienu, pievieno sāli, kardamonu, vaniļas cukuru un visu uzvāri.
Vāri 3-5 minūtes, pielej papildu tik daudz piena, cik ir nepieciešams vēlamās putras konsistences sasniegšanai.
Pasniedz kopā ar karoti riekstu sviesta, kokosriekstu skaidiņām vai citiem riekstiem, sēklām, saldētām avenēm vai citām ogām.
IZMĒĢINI ARĪ ŠĪS RECEPTES!
Ceptā auzu pārslu putra ar kazenēm. + Vēl trīs receptes!
Griķu un linsēklu putra brokastīs. Bez vārīšanas!
Auzu pārslu biezputra ar mandeļu pienu “Ideālās brokastis”
Superbrokastis: auzu pārslu putra burciņā
Desiņas un superbiezputra ar sīpolu piedevu. Gruntīgas pusdienas!