Pārsvarā no dzelzs deficīta cieš bērni. Uz tās vai citas vielas trūkumu organisms dažkārt reaģē visai neparasti – pēkšņi rodas vēlme pagrauzt krītu vai ledu, bet laku, krāsu vai pat benzīna smaka kļūst patīkama. Izrādās, visas šīs garšas un ožas novirzes var liecināt vienu – organismam pietrūkst dzelzs.
Ar ko tas saistīts?
Kā zināms, dzelzs piedalās hemoglobīna sintēzē, un ilgstošs tā deficīts var kļūt par mazasinības cēloni. Ārsti šo slimību sauc par dzelzs deficīta anēmiju.
Tā bieži attīstās kā dažu hronisku kuņģa-zarnu trakta slimību sekas, kad radušies uzsūkšanās procesa traucējumi (hronisks gastroduodenīts, enterīts, cērmes). Cits, ne mazāk nopietns dzelzs deficīta cēlonis ir asins zudums, kas samazina šā elementa rezerves organismā.
Slēptā formā dzelzs var pietrūkt pat praktiski veselam cilvēkam. Tā tas mēdz būt, ja kopā ar uzturu dzelzs tiek uzņemta neadekvāti fizioloģiskajām vajadzībām.
Īpaši bieži šāds deficīts rodas intensīvas augšanas un organisma attīstības periodā, proti, bērniem un pusaudžiem.
Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, aptuveni 30% bērnu ir dzelzs deficīts organismā. Vecāki pat var nepamanīt, ka bērnam ir nedaudz bālāka āda un gļotāda nekā parasti, ka viņš nogurst nedaudz agrāk, ka fiziskas slodzes laikā viņam parādās aizdusa un paātrinās pulss.
Taču ilgstošs dzelzs deficīts var izraisīt nopietnus asinsrites un gremošanas sistēmas traucējumus, izraisīt citas kaites, kuras būs nopietni jāārstē.
Kā nepieļaut?
Dzelzs deficīta profilaksē liela nozīme ir racionālam sabalansētam uzturam. Pārtikas produkti dzelzi satur dažādos veidos, un to uzsūkšanās pakāpe ir atšķirīga. Augsts līmenis (17–20%) ir dzelzij, ko satur liellopu un trušu gaļa, liellopu mēle.
No dārzeņiem un augļiem organisms saņems ne vairāk kā 3% dzelzs, tāpēc apmierināt tā nepieciešamību ar veģetāru diētu ir visai grūti.
Taču dzelzs uzsūkšanās no augu valsts produktiem paaugstinās, ja tos lieto kopā ar dzīvnieku un putnu gaļu, zivīm. Dzelzs utilizāciju uzlabo askorbīnskābe, bet tēja kafija, rieksti un pākšaugi to pasliktina.