
Foto – Pixabay
Gravlaks ir ļoti populārs skandināvu ēdiens, kas tulkojumā no norvēģu valodas nozīmē “aprakts/apglabāts”, jo agrāk zivis, lai tās ilgāk uzglabātu, ieraka zemē. Dažās šī ēdiena receptēs izmanto arī degvīnu, bet līdzīgi iesālīt var arī citas zivis, ne tikai lasi.
Sastāvdaļas
16 porcijām
1 kg laša filejas
4 ēdamkarotes rupjās sāls
3 ēdamkarotes cukura
1 ēdamkarote piparu
1 buntīte sagrieztu diļļu
3 ēdamkarotes degvīna
Pagatavošana
Sagatavošana: 1 stunda › +1 diena sālīšanai › Kopējais laiks: 1 diena 1 stunda
Stikla formā ieklāj pārtikas plēvi.
Laša fileju gareniski sagriež 2 daļās un liek 1 daļu formā ar ādu uz leju.
Sajauc sāli, cukuru un piparus. Pusi šī maisījuma kaisa uz lasi, kas atrodas formā, pēc tam uzber dilles un pārlej ar degvīnu.
Atlikušo sāli un cukuru ber uz otras filejas puses. To liek uz pirmās puses ar ādu uz augšu.
Visu rūpīgi ietin pārtikas plēvē. Virsū uzliek dēļa gabalu un piespiež ar kādu smagu priekšmetu.
Liek ledusskapī uz vienu, pusotru dienu, katras 12 stundas apgriežot otrādi.
Kad zivs gatava, fileju sadala un uzmanīgi nopurina sāli, cukuru un dilles.
Ar asu nazi sagriež fileju plānās šķēlītēs.
Avots: “AllRecipes”