1. Priežu pumpuru novārījums pienā
30 g pumpuru vai skujas un atvases uz 1 gl. piena.
Izdzer 1 dienā 3 reizēs.
Senākie latviešu tautas dziednieki ziemā un pavasarī priežu jaunos dzinumus vārīja tējā, lika pie virām, vārīja arī dziru ar medu ļoti slimiem.
Jauni, 1–2 cm gari, pumpuri vēl nav rūgti, bet patīkami skābi, ar C vitamīnu bagāti, tos var ēst.
Vecos laikos pret visām krūšu slimībām, sevišķi pret garo klepu, dzēra priežu pumpuru tēju ar medu.
2. Priežu skuju dzēriens
2 ēd. k.ēdamkarotes priežu skuju, 1 citrona sula, 1 ēd. k.ēdamkarote medus, pipar mētras.
Priežu skujas kopā ar citrona mizu vāra noslēgtā traukā 15 minūtes, izkāš, pievieno medu un citrona sulu, kā arī 0,5 glglāzes. piparmētru lapu nolējuma.
3. Skuju, mežrozīšu, sīpolu dzēriens
7 ēd. k.ēdamkarotes samaltu priežu skuju, 3 ēd. k.ēdamkarotes mežrozīšu augļu, 2 ēd. k.ēdamkarotes sasmalcinātu sīpolu mizu.
Visas sastāvdaļas samaisa, aplej ar 1 l verdoša ūdens, vāra stingri noslēgtā traukā uz lēnas uguns 10 minūtes, atstāj pa nakti ievilkties.
No rīta šķidrumu nokāš.
Dienas laikā šo tēju var izdzert līdz 1,5 l.
Lielisks asinsvadu atjaunotājs.
(No Jāņa Arvīda Plauža grāmatas “Veselības zālītes”)