Dofinē ir vēsturisks Francijas apgabals. Kāda saistība tam ar ceptajiem kartupeļiem ar sieru, īsti nav zināms. Bet jāatzīst, ka šis ēdiens ir ne tikai gards, bet arī glīti izskatās. Izsmalcinātību tam piešķir muskatrieksta aromāts, bet pikantumu – vieglais ķiploku aromāts.
Dofinē kartupeļus ar pagatavot daudzos veidos. Piedāvājam vienu no interesantākajiem
Sastāvdaļas
9 vidēji kartupeļi
9 tējkarotes sviesta
9 nelielu siera šķēlīšu
Šķipsniņa muskatriekstu
Sāls, malti pipari, ķiploki pēc garšas
Pagatavošana
Kartupeļus notīra un nomazgā.
No vienas puses nogriež pa nelielam gabaliņam, lai kartupeļus varētu nostādīt vertikāli.
Pa visu kartupeļa garumu izdara iegriezumus, it kā gatavojot frī kartupeļus, bet negriež līdz malai, atstājot aptuveni 1 cm.
Pārkaisa sāli, piparus, katrā kartupelī ieliek pa 1 tējkarotei sviesta.
Katra kartupeļa iegriezumos ieliek nedaudz ķiploka un muskatrieksta.
Liek kartupeļus cepšanas formā ar augstām malām.
Pa virsu katram kartupelim liek siera šķēlīti.
Cep iepriekš līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī 45–50 minūtes.
Pasniedz karstus, pārkaisītus ar zaļumiem.
Dofinē kartupeļus arī var gatavot no kartupeļu biezputras. Bet lielā formā pasniegti, tie būs lielisks rotājums svētku galdā. Īpaši “kartupeļu ezīši” garšos bērniem!
Šie kaut kādi eži nevis dofenoir. Dofenoir ir plānas kartupeļu šķēles saliktas kārtās ar saldo krējumu, muskatriekstu un pa virsu siers.