Krēmīgā kartupeļu biezputra kļūst vēl garšīgāka, ja tai pievieno nedaudz vitamīniem bagāto burkānu un cukīni. Lai iegūtu perfektus sabiedrotos sulīgām vārītām desiņām, pievieno vieglu sīpolu piedevu. Krāsainākam efektam pasniedz ar zaļajiem zirnīšiem.
Pētījumi norāda, ka sīpoli, kopā ar citiem sīpolu ģints dārzeņiem, var kalpot kuņģa vēža profilaksei. Sīpolos esošās fitoķimikālijas var stimulēt tādu enzīmu veidošanos, kas ļauj organismam atbrīvoties no kaitīgām vielām.
SASTĀVDAĻAS
4 porcijas
Sagatavošana 15 minūtes
Termiskā apstrāde 35 minūtes
8 labas kvalitātes cūkgaļas desiņas, aptuveni 450g
1kg kartupeļu
1 cukīni
1 liels burkāns
4 sīpoli
4 ēdamkarotes augu eļļas
2 ēdamkarotes Demeraras cukura
2 ēdamkarotes sidra etiķa
4 ēdamkarotes piena ar pazeminātu tauku saturu
Katrā porcijā ir • 630kkal • 21g proteīna • 63g ogļhidrātu, no tiem 22g cukuru • 34g tauku, no tiem 9g piesātinātu • 6g šķiedrvielu
ALTERNATĪVAS SASTĀVDAĻAS
• Rīvētu seleriju vai sviesta ķirbja biezenis ir laba alternatīva cukīni.
• Kartupeļu biezputrai dzīvīgāku noti piešķir arī kapātu seleriju, rīvētu burkānu un kapātu valriekstu maisījums.
• Desiņu vietā var izmantot šķēlēs sagrieztu asinsdesu pudiņu, labas kvalitātes burgerus vai grilētu vistu.
PAGATAVOŠANA
1. Liek desiņas dziļā pannā, pārlej ar ūdeni un uzliek vāku. Ļauj ūdenim uzvārīties, tad samazina karstumu un sutina desiņas 30 minūtes. Paralēli nomizo kartupeļus un sagriež 3cm lielos gabaliņos. Liek katlā, pārlej ar verdošu ūdeni un sutina 10 minūtes vai kamēr mīksti. Uz rupjas rīves sarīvē cukīni un burkānus. Sīpolus sagriež plānās škēlītēs.
2. Dziļā pannā uz vidējas uguns sakarsē 2 ēdamkarotes eļļas. Pievieno sīpolus un cep 5 minūtes, reizi vai divas apmaisot, kamēr mīksti. Pieliek cukuru un cep 5-6 minūtes, samazinot karstumu, ja sīpoli sāk piedegt. Kad desiņas gatavas, tās uzmanīgi noņem no pannas ar caurumainu karoti un nosusina uz kulinārijas papīra. Cep bez taukvielām uz pannas ar pretpielipšanas pārklājumu 3-5 minūtes vai kamēr vienmērīgi brūnas.
3. Iemaisa sīpolos sidra etiķi, pagriež karstumu lielāku un vāra 1 minūti. Samazina karstumu līdz zemam un sutina 3-5 minūtes, kamēr šķidrums praktiski pilnībā iztvaikojus un sīpoli ir karamelizējušies.
4. Nosusina kartupeļus caurdurī. Lej atlikušās 2 ēdamkarotes eļļas, kā arī cukīni un burkānus, tukšajā kartupeļu pannā un cep uz mazas uguns 1 minūti. Noņem no uguns, liek atpakaļ kartupeļus, pielej pienu un saspaida vienmērīgā masā. Samaisa cukīni un burkānus, pieliek garšvielas un pasniedz ar desiņām un sīpolu piedevu.
PADOMI
! Pagatavojiet sīpolu piedevu kādā brīvā brīdī, līdz pat vairākām stundām pirms plānotās maltītes, tad pārlieciet to šķīvī un apsedziet, līdz ievajadzēsies.
! Cits desiņu pagatavošanas veids ir tās cept uz grila lielā karstumā 20 minūtes, apgrozot, kamēr vienmērīgi brūnas un izcepušās.