C vitamīna bumbiņas – mežrozītes; kā palīdz sirds, plaušu, aknu slimniekiem? + Receptes

04-02-2022

Vispārzināms, ka mežrozīšu paaugļu novārījumu dzer imunitātes stiprināšanai, C vitamīna deficīta novēršanai. Taču ar to vien savvaļas rozes augļu dziednieciskās īpašības neaprobežojas.

Pirmām kārtām mežrozīšu paaugļi patiešām ir visīstākā vitamīnu noliktava: askorbīnskābes tajos ir 10 reižu vairāk nekā upenēs, 50 reižu vairāk nekā citronos un 100 reižu vairāk nekā ābolos.

Taču bez C vitamīna mežrozīšu paaugļos ir vēl arī citi vitamīni: B1, B2, P, K un karotīns. Tāpēc arī tās ir neaizvietojamas imunitātes un visa organisma stiprināšanai.

Mežrozīšu novārījums

Jāatzīst, ka mežrozīšu novārījums nav sevišķi garšīgs, taču tam var pievienot citronu vai citu citrusaugļu, arī ābolu, burkānu vai ķirbju sulu. Dzērienu var saldināt arī ar medu.

Gatavojot novārījumu, tam var pievienot ķiršu vai upeņu lapu – tas dzērienu padarīs daudz aromātiskāku.

Bez mežrozītēm mājas aptieciņā neiztikt: tās ir teicamas zāles pret saaukstēšanos, ļoti veselīgas cilvēkiem, kas sirgst ar plaušu kaitēm, mugurkaula osteohondrozi, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu, aknu, nieru, sirds, asinsvadu slimībām. Ļoti garšīgu un vitamīniem bagātu dzērienu var pagatavot no mežrozītēm un sīrupa.

* Ēdamkaroti mežrozīšu sīrupa atšķaida glāzē vārīta ūdens, pievieno nedaudz ābolu vai apelsīnu sulas, zemenes, cukuru pēc garšas un vāra uz lēnas uguns, līdz saturs nedaudz sabiezē. Pēc tam atdzesē un dzer organisma attīrīšanai un atjaunošanai.

Mežrozīšu ķīselis

Mazliet sarežģītāk gatavojams, toties vēl garšīgāks un ne mazāk veselīgs ir mežrozīšu ķīselis.

* 50 g augļu aplej ar 2 glāzēm auksta ūdens un vāra 15–20 minūtes. Kad augļi kļuvuši mīksti, novārījumu izkāš, ogas saspaida biezenī un atkārtoti aplej ar aukstu ūdeni.

Biezeni uzkarsē līdz viršanai un pielej nokāstajam šķidrumam. Tad pieliek cukuru, vēlreiz visu uzkarsē līdz viršanai un pievieno aukstu ūdeni, kurā izšķīdinātas 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes.

Ķīselis ir gatavs.

Mežrozīšu ievārījums

Starp citu, no mežrozīšu paaugļiem var vārīt ievārījumu, kas garšas ziņā nav sliktāks par ābolu vai plūmju ievārījumu.

* Mīksti izvārītos augļus samaļ gaļas maļamajā mašīnā, vāra nelielā daudzumā ūdens, līdz izveidojies biezenis, pēc tam pievieno cukuru un vāra līdz gatavībai.

LASI ARĪ ŠOS RAKSTUS!

Lielisks mežrozīšu ievārījums. Ienesīs ziemā vasaras smaržas un veselību!

Seni līdzekļi pret reimatismu: kurpītes un mežrozītes

Mājās gatavota mārdadža, mežrozīšu, smiltsērkšķu eļļa

Augi sirds slimniekiem: mežrozīte, rudzupuķe, kosa