Bērzsulas sīrups. Kļavu sīrupa latviskais variants!

17-03-2022

berzu_sirups


Bērzu sīrupu gatavo tāpat kā Amerikā populāro kļavu sīrupu: ūdens saturs tiek samazināts, lai koncentrētu sulā esošo cukuru. Tikai bērzu sīrups ir daudz dārgāks, vismaz reizes pieckārt, jo no bērzu sulas iespējams iegūt mazāk sīrupa – tā nav tik salda kā kļavu sula.

Bērzu sulā ir aptuveni divas reizes mazāk cukura nekā kļavu sulā. Atkarībā no bērza tipa, augšanas vietas un laikapstākļiem, bērza sulā ir 0,5% līdz 2% cukura. Tātad, lai pagatavotu vienu litru sīrupa, vajadzēs 100 līdz 150 litrus sulas!

Komerciālos nolūkos tam lieto īpašas iekārtas. Piemēram, Aļaskā saražo 3800 litrus bērzu sīrupa gadā.



VAIRĀK PAR BĒRZU URBŠANU, SULAS IEGŪŠANU UN RAUDZĒŠANU LASI ŠAJĀ RAKSTĀ!

Mājas apstākļos var vienkārši uzmanīgi vārīt bērza sulu. Galvenais, to nepiededzināt, kas var viegli gadīties augstā fruktozes satura dēļ, un ir vajadzīgs ilgs laiks, lai izvārītu lieko ūdeni.

Lai samazinātu piedegšanas risku, var vispirms novārīt 50% ūdens un tad izmantot tvaicēšanu ūdens peldē.

Bērza sīrups lieliski garšo ar pankūkām, un eksperimenti taču vienmēr ir interesanti, pat ja tiksi tikai pie 100 gramiem interesantā salduma!