Kaloriju “mīnusmetrs”. Kā pagatavot ierastos svētku gardumus liesāk; topā – rasols

31-12-2017

pikniks

Cilvēkiem, kas neapdomīgi, bet apņēmīgi sākuši atslodzes diētu pirmssvētku laikā, ir četri varianti, kā šo problēmu atrisināt.

Pirmais ir pats garlaicīgākais: proti, vispār nesēsties pie svētku galda.

Otrais – atmest ar roku labajiem nodomiem, pieēsties pēc sirds patikas, bet pēc tam nedēļu vai ilgāk mocīties sirdsapziņas pārmetumos un pārmest sev rakstura trūkumu.

Trešais – savlaikus un nopietni gatavoties svētku reizei, strikti ieturēt diētas noteikumus, lai pie galda varētu sēsties ar apziņu, ka visas gastronomiskās vaļības ir godam nopelnītas.

Toties ceturtajam variantam nav ne prologa, ne epiloga, un tas neprasa lielu piepūli. To arī piedāvājam īstenot!

Mīnus 50–100 kilokaloriju. Gatavojot populāro rasolu, desu, kas satur daudz tauku un sāls, var aizstāt ar vārītu vistas vai tītara gaļu (vislabāk krūtiņu), sliktākajā gadījumā ar liesu liellopa gaļu. Treknās majonēzes vietā var izmantot diētisko vai arī liesu nesaldinātu jogurtu.

selerijas_salati1

Mīnus 30–50 kilokaloriju. Sakņu salātus vispār var gatavot bez jebkādām piedevām. Sasmalcina jebkuras svaigas vai saldētas ogas – upenes, brūklenes, dzērvenes, pievieno mazliet sāls, piparus un pavisam nedaudz olīveļļas (var iztikt arī bez tās). To visu sajaucot, izveidosies pikanta mērce dārzeņiem. Ogas pilnībā spēj aizvietot arī svaigi spiestu citrona sulu.

Mīnus 30 kilokaloriju. Gatavojot sviestmaizītes, sviestu vai margarīnu uzziež pavisam minimāli vai arī nelieto vispār, bet maizi nedaudz apgrauzdē tosterī.

Mīnus 50 kilokaloriju. Laša šķēlīti labāk apēst tāpat, neliekot uz maizes.

Mīnus 100 kilokaloriju. Karsto ēdienu labāk gatavot, neizmantojot papildu taukvielas, tāpēc gaļu, vistu vai zivis labāk nevis cept, bet sautēt savā sulā vai arī pagatavot uz grila. Zivis var arī novārīt pavisam nelielā ūdens daudzumā (tās būs ļoti sulīgas) un viegli apslacīt ar citrona sulu. Savukārt putnu gaļai var pievienot nedaudz brūkleņu ogu vai sulas.

zivs

Mīnus 50 kilokaloriju. Tādā pašā veidā var pagatavot piedevas. Cepto kartupeļu vietā var pasniegt dārzeņu maisījumu: ziedkāpostus, brokoļus, pupiņas, zirnīšus, kukurūzu, papriku, cukīni, tomātus.

Mīnus 30 kilokaloriju. Iespējami mazāk ēdieni jāsāla. Garšai un aromātam vairāk jāizmanto garšaugi un lapu zaļumi.

salati

Mīnus 50–100 kilokaloriju. Ēdienam labāk uzdzert minerālūdeni, ar to var atšķaidīt arī saldās sulas. Sausajos vīnos ir daudz mazāk kaloriju nekā saldajos. Tas pats attiecas uz šampanieti. Nedrīkst aizmirst, ka jebkurš alkohols rosina ēstgribu.

gurki_udens
Mīnus 200 kilokaloriju. Desertā konditorejas izstrādājumu vietā labāk pasniegt svaigus vai žāvētus augļus, riekstus.

augli_darzeni
Mīnus 100 kilokaloriju. Ja nu bez svētku tortes nekādi neiztikt, labāk izvēlēties nevis kārtainās, kas ir ļoti treknas, bet biskvīta vai suflē torti ar augļiem vai džemu.

Mīnus 60–120 kilokaloriju. Ja uz galda ir ēdieni, kas nekādi nesader ar ievēroto diētu, var samazināt tajos esošo kaloriju daudzumu. Mīklā vai rīvmaizē ceptai gaļai vai zivīm jānoņem apkārtējā garoziņa, jo tieši tā ir uzsūkusi visus taukus. Šā paša iemesla dēļ nav vēlams ēst arī apetītelīgo putnu ādiņu. No putnu gaļas labāk izvēlēties krūtiņu, nevis kājiņu vai šķiņķīti.

vistas_fileja

Nav vēlams doties viesos vai uz restorānu ar tukšu vēderu. Labāk mājās nedaudz uzēst, jo tad krietni vieglāk būs nepadoties dāsni klāto galdu kulinārajiem vilinājumiem.