Smaržīga, pašcepta maizīte! Galvenais – pamatrecepte, piedevas var būt dažādas

28-05-2023

maize2

Maizes mīklu nav grūti pagatavot. Varat izvēlēties no plaša miltu klāsta, pievienot sēklas, rozīnes, riekstus, saulē kaltētus tomātus, garšaugus vai citas piedevas. Pēc šīs vienkāršās receptes var pagatavot divus kukulīšus.

1. Izšķīdiniet 15 g svaiga rauga vai 2 tējkarotes kaltēta rauga un 1 tējkaroti cukura 500 ml remdena ūdens un rūpīgi izmīciet ar dakšiņu. Ļaujiet ievilkties 10 minūtes vai kamēr sāk veidoties putas, pēc tam rūpīgi izmaisiet. (Vai arī lietojiet 7 g maisiņu viegli sajaucama, ātri uzrūgstoša rauga, kuram iepriekšēja apstrāde nav vajadzīga; vienkārši sekojiet norādījumiem
uz iepakojuma).

2. Iesijājiet 750 g baltmaizes miltu un 1 ēdamkaroti sāls lielā jaucamajā bļodā. Pievienojiet iepriekš sagatavoto rauga maisījumu vai ātras pagatavošanas raugu tieši no paciņas kopā ar norādīto ūdens daudzumu.

3. Ar vienu roku jauciet tā, lai būtu iejaukti visi milti un veidotos bieza pasta. Vajadzības gadījumā pievienojiet nedaudz papildu miltu.

maize1
4. Lieciet uz miltiem pārkaisīta dēļa un mīciet 10 minūtes, pēc vajadzības apkaisot rokas ar miltiem, kamēr mīkla gluda un elastīga, ar nedaudz spīdīgu virspusi. Mīcot katru reizi apgrieziet mīklu par ceturtdaļu pilna apgrieziena, strādājot ritmiski.



5. Bļodu viegli ietaukojiet ar augu eļļu, lieciet tajā mīklu un apsedziet ar viegli ieeļļotu pārtikas plēvi. Atstājiet siltā vietā 1,5 – 2 stundas vai kamēr mīklas apjoms dubultojies.

6. Atkal lieciet uz dēļa un vēlreiz izmīciet. Ietaukojiet divas 450 g kukulīšu veidnes. Sadaliet mīklu divās daļās, un no katras izveidojiet pa kukulītim. Ievietojiet tos ieeļotos, aiztaisāmos plastmasas maisiņos un atstājiet uzrūgt 40 minūtes istabas temperatūrā.

7. Sakarsējiet cepeškrāsni līdz 230°C/gāzes atzīme 8. Kad maize uzrūgusi, pēc vēlēšanās pārziediet to ar olas dzeltenumu. Cepiet 35 minūtes.

8. Kad maize izcepusies, kukulīši atleks no veidņu sienām, un paklauvējot apakšā, būs dobja skaņa. Izņemiet no veidnēm un nolieciet uz režģu plauktiņa pilnīgai atdzišanai.

9. Bulciņām: sadaliet mīklu 16-20 daļās, izveidojiet bulciņas un ļaujiet uzrūgt 15-20 minūtes. Pārklājiet glazūru, pēc tam cepiet 12-18 minūtes 220°C/gāzes atzīme 7.



Piezīme: Rauga mīkla nedrīkst atrasties caurvējā vai aukstumā, tāpēc, kamēr tā uzrūgst, turiet durvis un logus aizvērtus. Mīklu var dienu uzglabāt ledusskapī. Saldētavā tā var glabāties līdz pieciem mēnešiem.
Mīklu dažas minūtes rūpīgi un kārtīgi izmīciet ar delnām.

PADOMI laika taupīšanai

• Lietojiet mikseri ar mīklas uzgali (3 minūtes zemā ātrumā) vai sajauciet sastāvdaļas virtuves kombainā – iegūto mīklas bumbu nevajadzēs tik daudz mīkstīt.

• Lietojiet pilngraudu miltus – tajos ir mazāk glutēna, tāpēc mazāk jāmīca.

• Uzrūgšanu var paātrināt, izmantojot mikroviļņu krāsni. Pēc izmīcīšanas ielieciet mīklu neietaukotā bļodā un apsedziet ar viegli ieeļoti pārtikas plēvi. Uzlieciet karstumu uz augstāko uz 10 sekundēm, pēc tam atstājiet bļodu mikroviļņu krāsnī vai siltā vietā uz 20 minūtēm. Ja mīklas apjoms vēl nav dubultojies, sakarsējiet vēlreiz uz 10 sekundēm, pēc tam atstājiet vēl uz 10 minūtēm.

maize

VEIKSMĪGA mīklas pagatavošana
1. Nesajauciet sāli un raugu bez citām sastāvdaļām, jo sāls var apturēt rūgšanas procesu.

2. Var pievienot dažādas piedevas: izmēģiniet ķimenes, kapātas olīvas vai saulē kaltētus tomātus vai garšīgai pārmaiņai sajauciet ar 2 ēdamkarotēm saulespuķu sēklu.

3. Ar pirkstu stingri uzspiediet uz mīklas. Ja paliek iespiedums, tā ir uzrūgusi un gatava cepšanai.

4. Novērsiet gaisa burbulīšu veidošanos rūgšanas laikā, pirms mīklas veidošanas to stingri piespiežot, pēc tam vēlreiz uzmanīgi dažas minūtes kārtīgi izmīcot ar delnām.

5. Lietojiet sodas bikarbonātu vai cepamo pulveri ātrai maizes uzraudzēšanai, un tā nebūs jāatstāj uzrūgšanai. Tomēr šāda maize noteikti jācep kukulīša formā, citādi mīkla izplūdīs pa visu pannu.

6. Lai pagatavotu saldskābmaizes mīklu, vajadzēs nopirkt iepriekš sagatavotu saldskābmaizes ieraugu vai tādu jāpagatavo pašam kā raudzēšanas palīglīdzekli. Lai to izdarītu, nomēriet vienādu daudzumu miltu un silta ūdeni, ielejiet maisījumu noslēdzamā traukā un atstājiet fermentēties aptuveni uz nedēļu.

7. Izcepiet mīklu 3 stundu laikā, citādi tā var sakristies.
maize1
8. Veidojiet maizītes, savijot mīklu samērā biezā virvē, sagriežot to gabalos un katru sarullējot gludā bumbā ar saliektas plaukstas palīdzību.

9. Cepšanas laikā krāsnī ielieciet bļodu ar ūdeni, lai maize un bulciņas izdotos kraukšķīgas, bet ne cietas.

10. Klaipiņus vai bulciņas pārziediet ar nelielu daudzumu ūdens vai olas dzeltenumu, kas piešķirs skaistu spīdumu.

11. Rauga izstrādājumus var glabāt vienu līdz trīs dienas, jo tie vislabāk garšo svaigi.

Rauga mīkla

1. Ieberiet 500 g izsijātu baltmaizes miltu bļodā tā, lai vidū veidotos iedobīte.

2. Sajauciet 40 g un 250 ml piena. Iemaisiet 35 g miltu un šķipsniņu cukura. Ielejiet maisījumu iedobītē.

3. Apsedziet ar trauku dvielīti un atstājiet siltā vietā uzrūgt 30 minūtes.

IZMĒĢINI ARĪ ŠĪS RECEPTES!

Pašcepta rauga mīklas pilngraudu maizīte ar medu. + Vēl trīs mājās ceptas maizes receptes!

Kraukšķīga pašcepta čiabata. + Vēl trīs mājās ceptas maizes receptes!

Mājās cepta ķiploku maize. + Vēl piecas pašceptas maizītes receptes!