Putras diēta nedēļai, “slaida” un veselīga. Katrai dienai – citi graudi!

01-01-2018

putra1

Graudaugi ir ļoti nepieciešami veselībai, jo satur daudz vitamīnu, minerālu un citu vērtīgo vielu. Turklāt to sastāvā esošās pārtikas šķiedras veicina organisma attīrīšanu. Vēl tie ir teicams veids, kā atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.

Neskaitāmi daudzo diētu parādē graudaugu diēta pašlaik ieņem vienu no pirmajām vietām, kas godam nopelnīta. Ne velti kopš bērnības esam saraduši ar domu, ka pašas labākās brokastis ir auzu pārslu putra, bet graudaugi kopumā – veselīga un pareiza uztura pamats. Ne velti mammas un vecmāmiņas visos laikos bērnus barojušas ar dažādām tumēm, putrām un putriņām. Pienācis laiks likt lietā seno pieredzi, lai viegli un nepiespiesti atbrīvotos no liekā svara un tajā pašā laikā – justos paēdis.

Graudaugi ir īsta vērtīgo vielu krātuve. Tie ir bagāts ogļhidrātu un šķiedrvielu avots. Dažādu slimību gadījumos ārsti dietologi bieži iesaka diētu, kuras pamatā ir dārzeņi, augļi un, protams, graudaugi, jo graudiņi viegli un ātri uzsūcas organismā un tikpat viegli tiek no organisma izvadīti. Turklāt jebkura graudaugu putra ir enerģētisks ēdiens. Ne velti, lai cilvēks visu dienu būtu mundrs un aktīvs, brokastīs iesaka iztukšot šķīvi putras – gan gardi (ja prasmīgi pagatavo), gan veselībai labums. Vēl graudu putras lieliski tīra organismu, jo izvada sārņus un toksīnus.

Graudiņu kaleidoskops
Pirmām kārtām graudaugu diēta izceļas ar to, ka nespēj cilvēkam apnikt. Atšķirībā no daudzām citām diētām, kuru pamatā ir viens vai daži produkti, graudaugu diēta ir gana daudzveidīga.

Diēta paredzēta vienai nedēļai, kuras laikā katra diena tiek veltīta kādam konkrētam graudaugam: kviešiem, griķu putraimiem, rīsiem, auzām, prosai, miežiem. Katru dienu galdā ir cits ēdiens, liekais svars samazinās, bet pašsajūta ir teicama.

Taču ir arī ierobežojumi. Pirmkārt, nāksies atteikties no cukura (ja nu galīgi bez saldvielas nav iespējams iztikt, putru var saldināt ar cukura aizvietotāju vai karotīti medus, bet ne biežāk kā reizi dienā). Jāatsakās arī no sāls.

Tā vietā var izmantot jebkuras garšvielas vai sojas mērci (starp citu, putra būs garšīgāka un arī veselīgāka). Visbeidzot, ja lēmums atbrīvoties no liekā svara ir nelokāms, uz visām 7 dienām jāaizmirst arī alkohols.

Nekādas nevēlamas iedarbības uz organismu diētai nav: tā ir piemērota absolūti visiem un nav ne mazākā pamata bažām, ka organismam varētu kaut kas kaitēt.

Septiņas dienas “putras zīmē”
Ja lēmums pieņemts – jārīkojas. Jāsāk teikt ardievas liekajam svaram. Kā liecina to cilvēku atsauksmes, kas šo diētu jau izmēģinājuši, nedēļas laikā var atbrīvoties pat no pieciem kilogramiem.

kviesi

Pirmā diena
Brokastīs vāra kviešu putru. Ņem nepilnu glāzi kviešu graudu (var šķeltos), aplej ar 0,75 litriem ūdens un 20–30 minūtes vāra uz lēnas uguns. Kad putra apēsta, uzdzer pusglāzi piena.

Pusdienās var sevi palutināt ar glāzi sakņu buljona, zaļajiem lociņiem un tādu pašu miežu putru kā brokastīs.

Vakariņās – atkal miežu putra (ar saharīnu vai kanēli) un jogurts bez piedevām.

prosa

Otrā diena

Otrās dienas produkts ir prosa. Putraimu daudzums un ūdens tikpat, cik gatavojot miežu putru.

Prosu uzkarsē līdz viršanai un uz lēnas uguns vāra līdz gatavībai.

Brokastīs putrai var pievienot saharīnu, bet pēc tam – izdzert pusglāzi silta piena.

Pusdienās – tāpat kā pirmajā dienā sakņu buljons un prosas putra.

Vakariņās – rīvēts ābols, apslacīts ar citrona sulu. Ja ābols paskābs, var nedaudz saldināt ar saharīnu.

auzas

Trešā diena

Trešā diena tiek veltīta auzām. Vāra tāpat kā iepriekš, tikai pēc tam, kad viršana sākusies, tur uz lēnas uguns aptuveni 10 minūtes.

Brokastīs ir porcija putras (var saldināt ar saharīnu) un pusglāze piena.

Pusdienās bez sakņu buljona un putras var atļauties arī zaļumus, piemēram, pētersīļus un ķiplokus.

Vakariņās – biezpiens (80 g), 3 ēdamkarotes piena, 1 ēdamkarote kakao un auzu putra (saharīnu pēc garšas var likt un var nelikt).

Ceturtā diena
risi1

Šajā dienā jānoskaņo sevi, ka tiks ēsti tikai rīsi, precīzāk – tie būs galvenā šīs dienas ēdienu sastāvdaļa.

Ēdienkarte visās ēdienreizēs ir nemainīga. Ņem pusglāzi rīsu un vāra 35 minūtes. Nomizo 0,5 kg ābolu, sagriež gabaliņos un izsautē nelielā daudzuma ūdens. Pēc tam rīsu putru sajauc ar āboliem un pievieno nedaudz citrona sulas. Var pielikt arī saharīnu un kanēli. Rezultāts būs ne tikai gards, bet arī veselīgs.

miezi

Piektā diena

Šīs dienas produkts ir mieži. Putru gatavo tāpat kā iepriekšējās receptēs. Kad ūdens sācis virt, 10 minūtes tur uz lēnas uguns.

Brokastīs – porcija putras ar saharīnu un pusglāze piena.

Pusdienās – jau zināmais sakņu buljons, miežu putra, nedaudz zaļo lociņu un paprikas
Vakariņās – gandrīz vai svētku mielasts: porcija putras, pusglāze apelsīnu sulas un 2 ēdamkarotes iebiezinātā piena.

griki
Sestā diena

Diētas priekšpēdējā diena atvēlēta griķiem. Putru gatavo kā iepriekš.
Brokastīs – porcija putras (ar vai bez saharīna) un pusglāze piena.
Pusdienās – sakņu buljons, putra (asumam var pievienot nedaudz garšvielu).
Vakariņās – glāze kefīra un porcija putras.

dazhadi_graudi

Septītā diena

Diētas septītā diena atšķiras ar to, ka var neaprobežoties tikai ar kādu konkrētu graudzāli, bet, piemēram, sajaukt griķus, kviešus un auzas (no katra pa 60 g), iebērt šo maisījumu 0,75 litros ūdens, uzkarsēt līdz viršanai un vārīt uz lēnas uguns 20 minūtes.

Brokastīs – putra (ar vai bez saharīna) un pusglāze silta piena.

Pusdienās – graudu maisījuma putra, kuru var papildināt ar 3 ēdamkarotēm tomātu pastas, glāze silta sakņu buljona ar ķiploku un piedevām.

Vakariņās – putra, rīvēts ābols, citronu sula, kanēlis un saharīns.

Gadījumā ja diētas laikā parādās sagurums vai nespēks, nevajag steigties diētu pārtraukt – ēdienkarti var papildināt ar dažiem augļiem vai cieti nesaturošiem dārzeņiem: bietēm, kāpostiem, burkāniem.

Nākamajā lapā lasi dažādus rīsu pagatavošanas veidus un diētas variācijas!

risi

Rīsu variācijas

Minētā graudaugu diēta ir interesanta ar to, ka nenākas ēst vienu un to pašu: katru dienu ir kaut kas cits. Bet ko darīt cilvēkam, kurš ne acu galā necieš, piemēram, miežu putru, bet griķus bezmaz vai dievina? Šķiet, speciāli šiem ļaudīm ir izstrādātas dažādas graudaugu monodiētas. Viena no tām ir rīsu diēta.

Diētai izmanto tikai neattīrītus rīsus, jo tajos ir vairāk vitamīnu un mikroelementu. Arī šīs diētas laikā jāatsakās no sāls. Ir vairāki rīsu diētas varianti. Pati striktākā no tām ir šāda: novāra glāzi rīsu un apēd dienas laikā nelielās devās, uzdzerot ābolu sulu. Ja jūtams izsalkums, dienas laikā var apēst vēl pāris ābolu (vēlamāk – zaļos). Šo diētu var ievērot 1–3 dienas un neatkārtot pārāk bieži.

Var izvēlēties arī maigāku diētu: dienas laikā drīkst apēst līdz 0,5 kg vārītu rīsu ar zivi, gaļu (tikai liesu), augļiem un dārzeņiem. Turklāt ēdienreižu starplaikos var nobaudīt kādu augli, dzert ābolu sulu, tēju bez cukura un ūdeni. Šo diezgan patīkamo diētu drīkst ievērot 7–10 dienas, taču atkārtot to atļauts ne agrāk kā pēc diviem mēnešiem.

Pareizā izvēle

Izvēloties pamēģināt graudaugu diētu, cilvēks neko nezaudē (izņemot lieko svaru, protams), gluži pretēji – nedēļu tiks uzņemts veselīgs ēdiens, turklāt graudaugu diēta ir panesīga (pat vieglāk nekā, piemēram, dārzeņu diēta). Atzīstams pluss ir arī tas, ka tā normalizē kuņģa-zarnu trakta darbību un nodrošina organismu ar tādām nepieciešamām vielām kā šķiedrvielas, vitamīni un minerāli. Savukārt rīsu diēta palīdz izvadīt no organisma sārņus, sāļus un toksīnus, taču tai ir viens trūkums – tā izvada arī kālija sāļus, tāpēc ieteicams papildus lietot kāliju saturošus preparātus.