Aukstā gaļa pēc vecmāmiņas receptes. + Vēl trīs idejas galertam!

18-01-2025

Ekrānuzņēmums

Mūsdienu veikalos ir gandrīz neiespējami iegādāties īstu galertu jeb auksto gaļu. Tāpēc daudziem cilvēkiem šis ēdiens nepatīk.

Veikalos gatavotie ļoti reti ir garšīgi, jo viss ir vērsts uz produkta pievilcīga izskata radīšanu, nevis uz tā garšu. Mēs pagatavosim īstu vecmāmiņu galertu pēc senas receptes.

Sastāvdaļas

Viens cūkgaļas stilbs, divas vai trīs cūkgaļas kājiņas, viena vai divas ķiploka daiviņas un 2,5 litri ūdens.

Var pievienot arī cūkas ausis. Pieredzējušas saimnieces iesaka izvēlēties cūkgaļas stilbiņu ar kaulu.



Pagatavošana

Vispirms gaļa rūpīgi jānomazgā, pusstundu jāaplej ar verdošu ūdeni un pēc tam rūpīgi jāiztīra ar nazi.

Pirmajā posmā gaļa jāaplej ar ūdeni un jānovāra līdz vārīšanās temperatūrai.

Pēc tam uguni samazina, un gaļu vāra apmēram septiņas minūtes.

Pēc tam ir jānolej ūdens, gaļa jānoskalo un atkal jālej ūdens, katlu novietojot uz lēnas uguns.

Aukstā gaļa jāvāra no trim līdz četrām stundām. Ūdenim jāpievieno arī viena ēdamkarote sāls un lauru lapa.

Pēc tam auksto gaļu vāra vēl apmēram stundu.

Lai buljons nekļūtu duļķains, katla vāku nedrīkst pilnībā aizvērt.

Kad buljons atdziest, izņem kaulus un atdala gaļu.

Atlikušajam buljonam pievieno vienu vai divas ķiploka daiviņas.

Tas atkal jānovieto uz uguns un jāgaida, līdz tas uzvārīsies. Beigās buljonu sajauc ar gaļu un pievieno melnos piparus.

Tad ņem piemērotas formas, kurās ielej auksto gaļu. Tās liek ledusskapī, lai sacietētu.




IZMĒĢINI ARĪ ŠĪS RECEPTES!

Košs vistas galertiņš ar granātābolu sēkliņām. + Vēl trīs labas receptes!

Sāp locītavas? Nepērc dārgas zāles, uzvāri galertiņu!

Kā vārīt gaļu, lai tā būtu garšīga? Pieredzējušu saimnieču padomi